موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
در گفت‎وگو با شهرستان ادب

اسماعیل امینی: نقدِ خوب نداریم

06 مرداد 1393 12:04 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 4 با 2 رای
اسماعیل امینی: نقدِ خوب نداریم

شهرستان ادب: این نخستین گفت‎وگو از سلسله گفت‎گوهای کوتاه شهرستان ادب با چهره‎های برجسته و صاحب‎نظر حوزه شعر و داستان با موضوع بررسی کلی فضای امروز ادبیات است. اسماعیل امینی شاعر، پژوهشگر و از چهره‎های شناخته شدهی کشور در حوزه نقد ادبی است. «لبخند سعدی»، «خندمین‎تر افسانه»، «لبخند غیر مجاز» و «جلسه شعر» از جمله کتاب‎هایی هستند که از این نویسنده منتشر شده‎اند. همچنین برای خواندنِ یادداشت‎های اسمایل امینی می‎توانید به وبلاگ او «ترنم» مراجعه کنید.

گفت‎وگوی ما با آقای امینی از این قرار است:

فضای امروز ادبیات کشور را چطور ارزیابی می‎کنید؟

پاسخ این سوال بستگی به رویکرد شما به حوزه‎های مختلف ادبیات دارد. منظور از ادبیات در سوال شما کدام وجه و حوز‎ه‎ی ادبیات است؟ ما ادبیات خلاقه را داریم، حوز‎ه‎ی شعر را داریم، حوز‎ه‎ی ترانه را داریم و ... . در هر کدام از این بخش‎ها فضا متفاوت است. در حوز‎ه‎ی شعر پیشرفت‌های خوبی داشتیم. کتاب‎های شعر زیادی در حال چاپ است. اما اگر بخواهیم راجع به رسوخ شعر در بین مردم صحبت کنیم، خب بدون اغراق باید گفت که از هر پنجاه نفر، به سختی یک نفر را بتوان پیدا کرد که شعر خوب بلد باشد.  باز در حوز‎ه‎ی رمان‌، واقعا اثرهای خوبی مشاهده می‎شود که نوشته شده و به بازار می‎آیند. اما مثلا در بخش ترانه عملکرد مناسبی وجود ندارد و خلاء‎های جدی مشاهده می‎شود. این ضعف‎ها هم به این برمی گردد که ما نقد خوب نداریم . یعنی چون نقد خوب نداریم ، اثر خوب هم دیده نمی‎شود . یعنی هر کس هر چیزی عرضه کرد، مستقیم به مخاطب می‎رسد ، بدون اینکه مورد نقد قرار بگیرد.  

 

مهم ترین خلا و ضعف این حوزه از نظر شما چیست ؟

ارتباط دانش آموزان و دانشجویان ما با زبان فارسی وضعیت مناسبی ندارد. در واقع همان مشکلاتی که از دوران مدرسه به وجود می‎آید، در دوران دانشگاه هم امتداد پیدا می‌کند . ما الان مشاهده می‎کنیم که دانش آموز یا دانشجوی ما برای نوشتن جواب امتحان خود هم با مشکل مواجه است . یعنی از نوشتن دو خط به زبان فارسی عاجز است. چرا که بعد از دور‎ه‎ی ابتدایی دیگر دانش آموز رها می‎شود و نیازی به نوشتن احساس نمی‌کند. در واقع ارتباط او با نوشتن قطع می‎شود. سیستم آموزشی ما به گونه ایست که نیازی برای مطالعه ادبیات در فرد به وجود نمی‎آورد. از طرف دیگر افرادی که در سطوح دیگر بر ادبیات اثرگذارند این دغدغه را احساس نمی‎کنند که برای تدریس و سر و کار داشتن جوان با ادبیات برنامه‎های تازه ای را تدوین کنند. الان باید با تاسف فراوان گفت که آنهایی که خارج از این کشور زندگی می‎کنند و زبان فارسی را می‎آموزند، به قاعده‎تر و دقیق‎تر فارسی را یاد می‎گیرند. و همچنین باید به نقش رسانه توجه داشت. به هر حال شعر و داستان و به طور کلی ادبیات باید تبلیغ شود و این تبلیغ به گوش مردم برسد. الآن فقدان رسانه‎هایی که این کار را انجام دهند و فقدان فعالیت رسانه‎ای برای ادبیات احساس می‎شود.

 

برای حل این مشکلات چه راهکاری در نظر دارید ؟

راهکار خیلی ساده است. اول باید کتاب‎های درسی تغییر کند. تغییری که نه بر مبنای تصمیم‎گیری مافیای نگارش این کتاب‎ها، بلکه بر اساس نظر افراد شاخص حوزه فرهنگ باشد. الان کل ساز و کار کنکور و آزمون‎های سراسری ما بر اساس و مبنای تست‌زنی است. این غلط است. یعنی فقط درس‎ها خوانده می‎شود با این رویکرد که بر اساس آنها تست زده شود. در حالی که باید این رویکرد عوض شود و در واقع به اهداف خواندن و درک مطلب برسیم . باید ارتباطات نسل امروز با ادبیات اصلاح شود . نکته‎ی دوم هم این که به هر حال رسانه‎های ما به نوعی سایه‎ی سیاست را بر سر خود دارند. مشاهده می‎کنیم که این رسانه‎ها اعتنایی به زبان و ادبیات ندارند. آنها باید تغییر رویکرد بدهند. چنانکه آقا هم امسال فرمودند که باید اوضاع به گونه‎ای طراحی شود که فرهنگ در وسط قرار گرفته و هر چیز دیگری در اطراف و زیر سایه‎ی فرهنگ قرار بگیرد. این موضوع هم به راحتی قابل دسترسی است. رسانه‎ها و ساز و کار آموزش و پرورش ما باید رویکرد خود را به فرهنگ و به عنوان یکی از عناصر مهم فرهنگ ، به ادبیات فارسی و زبان فارسی تغییر دهند .


کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • اسماعیل امینی: نقدِ خوب نداریم
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.