موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
در جلسه رونمایی از " جمجمه ات را قرض بده برادر "عنوان شد

از این پس نمی توان در حوزه دفاع مقدس هر کتابی را رمان نامید

04 مهر 1391 08:56 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 4.25 با 4 رای
از این پس نمی توان در حوزه دفاع مقدس هر کتابی را رمان نامید
نویسندگان حاضر در مراسم رونمايي از رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» با ابراز خرسندي از چاپ اين كتاب، مولف این اثر را صاحب نگاهي نو به ادبيات دفاع‌مقدس و مضمون رمان را دارای موضوعي دانستند که همه را به فكر وامی‌دارد و شنیدن صداي متفاوت و تازه‌ای را‌ در ادبيات دفاع‌مقدس امکان‌پذیر مي‌كند. آنان معتقدند که در اين اثر زبان، ادبيات و سوژه، نو هستند.


به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، مراسم رونمايي از رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» عصر دوشنبه (سوم مهر ماه) با حضور علي محمد مودب، شاعر و مدير عامل موسسه فرهنگی شهرستان ادب و نويسندگاني چون علي‌اصغر عزتي‌پاك، حجت‌الاسلام محمدرضا زائري و مرتضي كربلايي‌لو مولف اثر در سالن اجتماعات بنياد ادبيات داستاني برگزار شد. 

مودب:این کتاب آغاز جریان تازه‌ای در دفاع مقدس است/ کربلایی لو و روایت قصصی دفاع مقدس/بسیاری استعدادها هدر می شوند

علی‌محمدمودب در مورد کتاب «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» کربلایی‌لو گفت: از انتشار این کتاب بسیار خوشحالم. امیدوارم این کتاب شروع نگاه تازه‌ای به دفاع مقدس باشد؛ نگاهی که درنسل جدید وجود دارد. همچنین امیدوارم با انتشار این کتاب جریان تازه‌ای در دفاع مقدس شکل بگیرد. این جریان نگاه تازه‌ای به مقوله دفاع مقدس خواهد داشت. نگاهی که انشاالله روایت قصصی جنگ را متکفل خواهد شد. قرآن ما که علمی ترین کتاب ماست سرشار است از مفاهیمی که هیچ جای دنیا نظیر ندارد. مفاهیم و پدیده هایی مثل سخن گفتن مورچه و هدهد، حقیقت برای ما بسیار فراتر از واقعیت است وحتی رویاهای ما هم جزیی از حقیقت حیات ما هستند

مدیرموسسه شهرستان ادب در ادامه افزود: آدم‌هایی بودند که جنگ را درک نکردند یا دردوران کودکی با جنگ مواجه شدند، اما در ادامه با تحقیقات و مطالعه و سفر و اینها به  علاوه تجربه های کودکی شان بیشتر با جنگ بیشتر آشنا شدند، اینها حالا روایت جنگ راآغاز خواهند کرد که این روایت تازگی و طعم دیگری دارد. به نظر من این کتاب بسیار مهم خواهد شد.

ضروری است در دهه‌ای که پیش رو داریم و با مسائلی از قبیل جنگ نرم و واردات کشنده خیال  مواجه هستیم، بسیار جدی تر تلقی خودمان را از استعداد و نخبگی بازبینی کنیم. چرا که ایرانی بودن و مسلمان بودن صرف حضور در یک جغرافیای خاص یا نسبت داشتن در سطح نام با یک دین نیست بلکه میزان نسبت روحی ما با آن مفهوم اهمیت دارد. و این نسبت حاصل نمی شود مگر با پیوند ما با نخبگان خلاق حوزه دین واخلاق و فرهنگ و هنر ، ما به میزانی که بزرگان ایران و اسلام را درک می کنیم ایرانی و مسلمان هستیم

مودب در مورد پرورش استعدادها در کشور گفت: در هر نسلی افراد خلاقی وجود دارند و اینکه ماچقدر ایرانی هستیم به میزان الفت ما با برجستگان معرفت و ادبیات ما بستگی دارد. بایدخلاقیت را جدی بگیریم و این تنها راهی است که برای رویارویی با این دنیای جدید به آن نیازمندیم، خلاقیت راه نجات ماست. متاسفانه در حال حاضر با واردات گسترده خیال که انجام می‌شود نگاه و خیال ما در جای دیگری شکل می‌گیرد و برای نجات از این شرایط نیازمند خلاقیت هستیم؛ خلاقیتی که بتواند با فهم زمانه، انسان امروزی و جهان انسان امروزی را در نسبتی درست با دین و سنت تصویر کند.

وی درادامه افزود: متاسفانه سازمان‌هایی چون آموزش و پرورش و وزارت علوم خود را به علم محدودکرده‌اند و آن هم فن و تکنیک و در حوزه علوم انسانی متاسفانه آن طور که باید ظاهر نشده‌ایم.باید این سازمان‌ها استعدادهای کودکان ما را در همه زمینه ها پرورش دهند. نیاز جامعه ما صرفا تکنسین و مهندس و کارمند نیست. نیاز ما فردوسی، بیهقی و حافظ جدید برای این عصر است. همچنین ما باید برای بعد از کشف استعدادها نیز برنامه داشته باشیم. نخبه ای که خود را ثابت می کند و از دل جشنواره های متعدد و روندهای بعضا ناهماهنگ و موازی و اینها به هر حال کشف می شود، چگونه می تواند با وجود مشکلات معیشتی برای خلاقیت خود تمرکز لازم را به دست بیاورد وقتی در عرصه معیشت گرفتاری جدی دارد. بایدساختارها و قانون های لازم برای حمایت از فعالیت تولید محور و ضابطه مند نخبگان طراحی شود. یک پزشک وقتی درس می خواند نگران مشتری اش نیست!  اما نخبه ادبیات و فرهنگ با مسئله دردناک توزیع مواجه است لذا نمی تواند آن قدر که شایسته است برای شناخت و درونی سازی موضوعاتش وقت بگذارد مگر موارد خاصی که اتفاقی از تمول مالی برخوردار باشند و فهم و همتش راهم داشته باشند. باید ساختارهایی ایجاد شوند که درست نخبگان را بشناسند و درست و جدی با آنها تعامل کنند و از آنها اثر بخواهند و در نهایت هم بتوانند درست تبلیغ و معرفی کنند و بفروشند.

شاعرمجموعه عاشقانه های پسر نوح در مورد کتاب تازه مرتضی کربلایی‌لو گفت: به نظرم «جمجمه‌ات را قرض بده برادر»خطی را شکسته است و روایت جدیدی از جنگ ارائه داده است. رئال‌نویسی بیش از حد و نوعی نگاه پوزیتیویستی یا  نفوذ رویکرد ضد جنگ در برخی آثار نشان می‌دهد که ما با تاریخ  و تمدن و فرهنگ خود بیگانه هستیم.لزوم این نوع روایت قصصی جنگ که مبتنی بر نگاه اصیل فرهنگ  خودمان باشد، بسیار جدی است. متن این کتاب هم برای شاعران هم دوست داشتنی است. نثری که جزئیات شاعرانه در آن بسیار است و ان شاء الله خدا قبول کند.

 عزتی پاک : ادبیات دفاع مقدس پس از این با یک پدیده رو به روست!/  در این اثر جهاد اکبر و جهاد اصغر همزمان روایت شده اند 


علي‌اصغر عزتي‌پاك نيز با تبريك به مولف براي چاپ اثرش، گفت: ادبيات دفاع‌مقدس پس از انتشار اين اثر با يك پديده روبه‌روست و ما خوانندگان حرفه‌اي اين عرصه به جرات مي‌گويیم كه مولف اين اثر از موضوعي سخن مي‌گويد كه قرار است همه را به فكر وا دارد و نگاه افراد را تغيير دهد تا آنجا كه از اين پس نمي‌توان هر كتابي را كه با عنوان رمان چاپ مي‌شود، به دست گرفت و گفت اين اثر يك رمان است. 

وي با تاكيد بر اين مطلب كه نگاه مولف «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» به جنگ نو و عميق است، افزود: مضمون گرايي ويژگي كلي اثر و هديه‌اي به ادبيات دفاع‌مقدس است، زيرا اين ادبيات در دهه 1370 و اوايل دهه 1380 از مضمون خارج شد. مضموني كه مولف در اين اثر به آن مي‌پردازد، درون مايه از فرهنگ و ریشه در آن دارد كه با توجه به علايق مولف و مطالعه‌اش در حوزه فلسفه و عرفان خلق شده است. 

عزتي پاك افزود: مضامين كتاب تازه‌ نيستند، اما در اين سال‌ها مورد غفلت واقع شده‌اند، زيرا بيشتر اين مضامين جهان متافيزيك ما را تشكيل مي‌دهند. در اين رمان آموزه‌‌هاي فرهنگي و ديني در  همزمانی دو جهاد اكبر و اصغر كه علماي عرفان بر آن‌ها تاكيد دارند،‌ بيان مي‌شوند و آدم‌هایي که در هر دو جبهه مبارزه مي‌كنند و جنگ مقدمه‌اي است براي خودسازي آنان، به تصویر کشیده می‌شوند.  

وي ادامه داد: مولف رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» در اين كتاب به معناي پديده حمله مي‌كند و با پردازش ذهن آن را به زبان داستان ترجمه مي‌كند. در اين كتاب پديده‌ها باز تعريف مي‌شوند و جنگ بعد از 20 سال در آن بازخواني مي‌شود و معاني پنهان را آشكار مي‌كند. در اينجا مولف آگاهانه شخصيت‌ها را به رزمنده تبديل و حضور رزمنده در جنگ را با دغدغه‌اش دنبال مي‌كند كه در نهايت هر يك از آنان هدفي متفاوت را دنبال مي‌كنند. 

عزتي پاك افزود: حضور پر رنگ متافيزيك،‌ تجربه‌گرايي و مضمون‌گرایي، ويژگي‌هاي دیگر اين كتاب به شمار مي‌آيند كه شنيدن صداي متفاوت و تازه را‌ در ادبيات دفاع‌مقدس امکان‌پذیر و سنت داستان‌نويسي را تغيير مي‌دهد و تصاوير شخصيت‌هاي ايراني را بر اساس باور‌هاي مذهبی آنان خلق مي‌كند.

حجه الاسلام محمدرضا زائری: مهم است که نویسنده  از متافیزیک روی زمین حرف می زند

حجت‌الاسلام محمدرضا زائري نيز در اين نشست با اشاره به این عبارت اميرالمومنين علي (ع) كه فرمودند: «اعرالله جمجمتك... جمجمه‌ات را به خدا بسپار» گفت: مولف، نام درست و برگرفته‌ای از اين سخن و ادامه آن را براي كتاب خود انتخاب كرده است. اين كه ما در توليد محصول فرهنگي پاهايمان را روي زمين بگذاريم، كار بزرگي است و به جاي حرف‌هاي ذهني، سخنی بگويي كه زميني باشد. 

وي ادامه داد: اين اثر با زبان، ادبيات و سوژه نو مواجه‌ايم كه هر چند متافيزيك است اما روي زمين حرف مي‌زند. اين اثر از لحاظ انتخاب نام و فرم و طراحي جلد بسيار زيبا و با ارزش است. در حال حاضر كتاب‌های بسياري در شهرستان‌ها توليد مي‌شوند كه از نظر سوژه خوب و بكرند، اما توليد صرف آن‌ها بدون توجه به جنبه ادبي و توسط برخي نهاد‌ها به ديده شدن آن‌‌ها لطمه مي‌زند. 

* کربلایی‌لو: فسفر زیادی برای این کتاب سوزاندم

کربلایی‌لو نیز در این اثر گفت: از تمام کسانی که در نوشتن این اثر به من کمک کردند تشکر می‌کنم. از دوستانی که در مرحله نگارش و شکل‌گیری کتاب در موسسه شهرستان ادب به من کمک کردند، تشکر می‌کنم. نگارش این کتاب بسیار سخت بود و من فسفر زیادی برای نوشتن آن سوزاندم تا بتوانم در میانه راه بروم.

وی ادامه داد: همچنین از آقای حسنی که با تلاش‌های خود توانست این کتاب را منتشر کند، بسیار متشکرم. آقای مکرمی نیز در انتشار این اثر بسیار حرفه‌ای عمل کردند و فکر می‌کنم که ناشر جدیدی پا به عرصه صنعت نشر گذاشته است.

کربلالی‌لو خاطرنشان کرد: من در طول نگارش این کتاب به مشکلی برخوردم و 4 ماه در انتظار بودم تا با فرمانده‌ای ملاقات کنم که این ملاقات تنها 20 دقیقه طول کشید و به درد من نخورد. دیدم برای نوشتن رمان اگر به سراغ این گونه افراد و مراکز برویم اشتباه است. در همین اندیشه ها بودم که در خیابان یکی از دوستان قدیم تبریز را دیدم  و حرف از کتاب پیش آمد و نیاز من به صحبت با یکی از غواصان والفجر هشت که وقتی مشخصات فرد مورد نظر را گفتم ایشان خندید و گفت پس تو دنبال من می گردی!   از دوست و همشهری خود که در عملیات والفجر 8 شرکت داشت و با نقل خاطرات خود کمک زیادی به شکل‌گیری شخصیت هلال در این داستان کرد، تشکر می‌کنم. 

در ادامه برنامه کتاب جدید مرتضی کربلایی‌لو با عنوان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» با حضور محمد رضا زائری، علی محمد مودب، محمد حسنی و نویسنده کتاب رونمایی شد.


کتاب «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» را در قطع رقعي و 288 صفحه با شمارگان 3 هزار نسخه و بهاي 85 هزار ريال  نشر عصر داستان منتشر کرده است.

کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • از این پس نمی توان در حوزه دفاع مقدس هر کتابی را رمان نامید
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.