موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
شهریورماه

جلسه پانزدهم «سه‎شنبه شعر» اراک

22 شهریور 1393 06:03 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 5 با 1 رای

شهرستان ادب: پانزدهمین جلسه ی سه شنبه شعر شهرستان ادب در اراک، عصر روز یازدهم شهریور ماه 1393 در کافه کتاب پرچین برگزار شد.

در این جلسه که با حضور شاعران جوان و پیشکسوت استان برگزار شد، دکتر عباس احمدی طبق روال مرسوم جلسات، دقایق آغازین را به معرفی یکی از شاعران فارسی اختصاص دادند. ایشان ضمن معرفی« ایرج میرزا» فرمودند:« این شاعر دوره ی مشروطه در داستان سرایی و نقل روایی، چنان که در مثنوی «زهره و منوچهر» او پیداست، پشتکار داشته است. علاوه بر این، ایرج میرزا به علت تسلط بر زبان های عربی، انگلیسی و فرانسه، از این لغات در شعرهایش که بیشتر درون مایه ی طنز دارند، استفاده می کرده است. همچنین او در وارد کردن ترکیبات عامیانه و کوچه بازاری-خصوصا زبان تهرانی های اصیل لوطی منش- به شعر تبحر داشته است.»

دکتر احمدی سپس ضمن خواندن چند شعر طنز از این شاعر طنزپرداز من جمله قسمتی از مثنوی «عارف نامه» وی که در اعتراض و استهزای عارف قزوینی سروده شده، بیان داشتند:« ایرج میرزا گرچه زبان شعری مستحکم و ویژه ای دارد، گاه در اشعارش رویکرد معنایی جالبی ندارد و بیشتر از دریچه ی انتقاد مغرضانه به اطرافش می نگرد. چنان که میبینیم مثلا این مثنوی را به علت اختلافاتش با مرحوم عارف قزوینی سروده است!»

ایشان سپس فرمودند:« دکتر شفیعی کدکنی در مورد ایرج میرزا می نویسد:« آیا در فاصله ی سعدی تا ایرج شاعر دیگری هم داریم که زبان ادب را این قدر ساده و سلیس حکایت کرده باشد؟! زبان ایرج آن قدر به زبان مردم خود نزدیک است که برای شاعران دیگر این اتفاق نیفتاده است.» خود ایرج میرزا هم د شعری اشاره می کند که

شاعری طبع روان می خواهد

نه معارف نه بیان می خواهد»

در ادامه دکتر احمدی گفتند:« ایرج میرزا نشریه ای به نام«الکمال» چاپ می کرد که در واقع تقلیدی از نشریه ی «الهلال» مصر بود که توسط جرجی زیدان چاپ می شد.او با نشریه ی الکمال خود در واقع قصد تمسخر و استهزای الهلال را داشت و معتقد بود در شرایط نابسامان دوره اش نیازی به چاپ شدن نشریات عربی نیست.»

ایشان سپس با اشاره به «میرزاده ی عشقی»، از شاعران هم عصر ایرج میرزا، چنین بیان داشتند:« میرزاده ی عشقی شاعری با روحیات خاص خودش بود که اعتراضات شدید او در شعرهایش و زبان تند و گزنده ی آثارش در نهایت سر سبزش را به باد داد و موجب شد او را ترور کنند. میرزاده روحیه ای رادیکال داشت. در جریانات مشروطه بسیار فعال بود و جهان بینی خاصی داشت. در آن دوره به علت خرافاتی که در دین وارد شده بود، عده ای از شاعران دین را امری مانع پیشرفت بشر قلمداد می کردند و در آثارشان به مسائلی همچون جبر و اختیار می تاختند. چنان که در این بیت میرزاده ی عشقی میبینیم که از خلقت خود گله دارد و می گوید:

خلقت من در جهان یک وصله ی ناجور بود

من که خود راضی به این خلقت نبودم، زور بود»

دکتر احمدی در پایان صحبت های خود، به شاعران طنزپرداز امروزی اشاره کرده و فرمودند:« در مقایسه با ایرج میرزا، شاید بتوانیم از شاعران امروزی استاد ابوالفضل زرویی نصر آباد و یا ابوتراب جلیل را مثال بزنیم که شعری به همان قوام و جذابیت را عرضه کرده اند.»

با پایان صحبت های استاد احمدی، شعرخوانی شاعران استان آغاز گشت.

خانم ها عیسی وند،حسنی، یعقوبی، عسگرنجاد و آقایان رضا ناصری، مهران رجبی و شاهمحمدی از جمله شاعرانی بودند که به قرائت آثار خود پرداختند.

در خاتمه، خانم عسگرنجاد با معرفی کتاب«ورمشور» از «مرتضی امیری اسفندقه»، غزلی را از این کتاب قرائت کردند.


کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.