موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
معرفی کتاب شاخه‌های روز در هفته‎نامه شما

روایت یک کشور کوچک

06 دی 1393 15:37 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 4.5 با 2 رای
روایت یک کشور کوچک
شهرستان ادب به نقل از هفته‎نامه شما: داستان از خانه شهیدی در همین روزها شروع میشود. یک مادر و پسر در این خانه زندگی میکنند، نویسنده در طول بخش اول اطلاعات تکمیلی به مخاطب میدهد؛ اطلاعاتی مثل اینکه مادر این خانه دو بار ازدواج کرده و از هر ازدواج اش یک پسر دارد، چند سالی است آرزوی سفر حج دارد؛ ولی وقتی این سفر محقق می شود، یک اتفاق می افتد. دختر خانمی یک پاکت زرد پر از کاغذ به زن میدهد و همین عامل زن را دگرگون میکند و تا جایی پیش میرود که میخواهد به سفر حج هم نرود؛ ولی به اصرار پسرش به سفر می رود.

داستان با پیداشدن پاکت زرد جان دیگری می گیرد و بعد از مشخصشدن محتوای پاکت زرد، داستان دیگری در دل داستان کتاب شکل میگیرد، یعنی داستان در داستان می​​ شود. داستان اول راوی اش پسر خانه است و داستان دوم که در واقع محتوای پاکت زرد است، یک راوی دیگر دارد و داستان در حوالی سالهای 56 تا 60 را روایت میکند. داستانهای حال و روز انقلاب را در شهری کوچک و بسیار دور از پایتخت ایران، در جاییدور از قلب حوادث؛ اما روایت روایت مبارزه است. مبارزه ای برای آرمان؛ برای پیروزی انقلاب اسلامی بر نظامی که الویت اول اش خودش بود.

جریان اعدامهای انقلابی و دادگاههایی که بعد از پیروزی انقلاب برای مزدوران شاه برگزار می شده تا اجرای حکم اعدام شان یکی از مواردی است که می توان آن را نقطه عطف داستان شاخه های روز دانست. بعضی از این روایت ها آنقدر دقیق و جزئی است که مخاطب حس میکند در گوشهای از دادگاه یا صحنه اعدام نشسته است و خودش این روایت را به صورت زنده دنبال می کند.

به موازات این داستان و از طرف دیگر مادر به حج رفته و پسر در همان زمان مشغول خواندن محتویات پاکت زرد است. در چند ده صفحه آخر کتاب دو داستان به هم گره می خورند و به نوعی به نتیجه می رسند. کتاب حجم زیادی دارد. یکی از مواردی که نمی توان از آن به عنوان اشکال یا ایراد به اثر یاد کرد، میزان و حجم رفت و برگشت(فلش بک و فلش فوروارد) به جریان است. رفت و برگشت به هر جریانی که با ریزترین توصیفها و تشبیهها جلو میرود. عامل دیگری که باعث زیاد شدن حجم است، روایت فیلمنامه ای است. در فیلمها وقتی شخصیتی از دیدن نشانه یا تصویری حالش دگرگون میشود یا یاد خاطره ای می افتد، در صحنه بعد مبداً پیدایش خاطره را روایت میکنند؛ از ابتدا تا انتها و دوباره به مسیر فیلم بر میگردد. در این داستان به کرّات با چنین موردی مواجه میشویم، هر نشانه یا ماجرایی که از آن اسم برده میشود بلافاصله روایت می شود، بهنظر می رسد این مورد ضمن اینکه حجم داستان را زیاد کرده و در برخی موارد باعث خستگی مخاطب هم می شود. شاخه های روز جلد زرد رنگی دارد و نقشه شهری که مشخص نیست کجاست؟

یکی از مواردی که به خوبی در داستان در مورد رحمانی و دار و دسته اش به خوبی شرح میدهد شباهتهای این گروه افراطی در اوایل بعد از انقلاب است، همان گروهی که نماد اصلی افراط شان در ادامه دادن مبارزه مسلحانه بود و اینکه بعد خودشان سهم می خواستند، این نشانه های افراطیگری همان نشانه هایی بود که منافقین یا به تعبیر خودشان مجاهدین خلق در روزهای اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشته اند و نویسنده در این داستان به خوبی آن را آورده است. کتاب شاخههای روز نوشته حسن کی قبادی است و انتشارات شهرستان ادب آن را در
450 صفحه منتشر و روانه بازار کرده است.

کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • روایت یک کشور کوچک
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.