موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
بازخوانی نوشتاری از منوچهر آتشی درباره ادبیات دفاع مقدس

سرمايه‌داری آمریكا نیت دموكراسی يا آزادی‌خواهی ندارد

03 آبان 1391 10:46 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 4.14 با 7 رای
 سرمايه‌داری آمریكا نیت دموكراسی يا آزادی‌خواهی ندارد

شهرستان ادب: مطلبی کمتر منتشرشده می‌خوانید از زنده یاد منوچهر آتشی شاعر نوگرا:


1ـ وقتي ما از جنگ صحبت مي‌كنيم، جنگ دو مرحله دارد، يكي مرحلة فيزيكي يعني همان مرحله كه يكي مي‌زند و يكي دفاع مي‌كند، و دوم مرحله‌اي است كه جنگ تمام مي‌شود و واكنشهاي عامي وجود دارد و واكنشهاي خاصي. يعني كينه‌اي شكل مي‌گيرد يا احساسهاي ديگري در وجود آدمها. به نظر من جنگ، شب و روز ادامه دارد و يك نبرد مداوم بين خوب و بد و منطق و بي‌منطقي جريان دارد. در هر جنگي، ما نخست بايد ببينيم كه اين جنگ چرا آغاز شد و ريشه‌هايش چه بود. مثلاً همين جنگ اخير عراق. چرا يك كشوري از آن سوي دنيا با آن همه تجهيزات و يارگيري مي‌آيد و حمله مي‌كند به كشوري مثل عراق؛ به اين بهانه كه «صدام» يك آدم سركش است و منطقه را به خطر انداخته است. خب گول اين حرف را فقط ساده‌لوحها مي‌خورند. اين جنگ بايد صورت بگيرد، چون سرمايه‌داري جهان‌، زرادخانه‌هاي عظيمي درست كرده كه بايد مصرف بشوند و به فروش برسند.

يعني الان سرمايه‌داري امريكا به هيچ‌وجه نيت دمكراسي يا آزادي‌خواهي ندارد، بلكه مي‌خواهد روي چاههاي نفت بنشيند و با سلطه بر افغانستان و عراق و ... منطقه خاورميانه را در دست بگيرد. شعر جنگ ايران متأسفانه به نظر من جز جنبه‌هاي گزارشي و وقايع‌نويسي كار زيادي انجام نداده است. بيشتر نويسندگان امريكا و اروپا محصول جنگهايشان بوده‌اند، كه به نظر من شعر و ادبيات جنگ ما هم بايد بنشيند و درباره جنگ تحليل و داوري بكند.

2ـ شعر وقتي شعر شد ديگر فرقي نمي‌كند مدرن يا غير مدرن، هر موضوعي وارد دنياي شعر مي‌شود. خوشبختانه بسياري از شاعران انقلابي ما هم به نحو مطلوبي با بيان مدرن آشنا شده‌اند و بسياري از شعرها را من ديده‌ام كه با دلپذيري و قدرت مسائل جنگ و دربه‌دري و آوارگيها و تبعات جنگ را بيان كرده‌اند و از اين موضوع خيلي خوشحالم، البته در حيطة داستان ما هنوز محتاج كار بيشتري هستيم، ولي شعر ما بسيار خوب دارد رشد مي‌كند.
در اين شعر يك گلوله مؤلفه نيست، بلكه عاطفه مؤلفه است. حس پشيماني سرباز عراقي و اينكه با چه كسي دارد مي‌جنگد؛ مؤلفه است. اينكه يك سرباز عراقي فكر مي‌كند كه اين صدام كيست كه من دارم برايش مي‌جنگم، اين يك مؤلفه است اينها مولفه‌هايي هستند كه در شعر جنگ به آن توجه شده و بايد هم توجه بشود.

3ـ شعر جنگ در كشورهاي ديگر، خيلي عميق‌تر است، مثلاً تي‌اس اليوت شعري دارد به اسم «سرزمين عقيم» كه اين شعر براي جنگ اول ساخته شده است. در اين شعر مي‌بيند كه همة آن ارزشهايي كه به اسم دين و مذهب و كليسا و ... به آن اعتقاد داشت با دو تا خمپاره فروريخت و مردم ناگهان جاني و دزد شدند. اينها را در شعرش بازتاب مي‌دهد و از رفتارها و كردارهايي مي‌گويد كه روزي زيبا بود و حالا زيبا نيست و از دست رفتن اخلاق مسيحي و اخلاق انساني سخن مي‌گويد. در مقاومت ايران بن‌ماية ديني از قوي‌ترين انگيزه‌ها بود كه به مردم انرژي ايستادن در مقابل آن ارتش عظيم را مي‌داد اما در كنارش بن‌ماية وطني هم نقش مهمي داشت. كه نبايد نديده گرفته شود.



کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  •  سرمايه‌داری آمریكا نیت دموكراسی يا آزادی‌خواهی ندارد
  •  سرمايه‌داری آمریكا نیت دموكراسی يا آزادی‌خواهی ندارد
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.