یادداشت علی رضا قزوه درباره کتاب سال شعر
06 شهریور 1391
11:23 |
0 نظر

|
امتیاز:
با 0 رای
قزوه: برخوردها با شعر در جایزه کتاب سال مهربانانهتر شده است
علیرضا قزوه نوشت: خوشبختانه دو سال است که برخوردها با شعر مهربانانهتر شده است و خدا را شکر که جوانان صاحب استعداد را میبینند. حالا چه این جوان مهدی سیار باشد یا شاعر جوان دیگری همین خود جای شکر دارد که به شعر جوانها بها میدهند.
خبرگزاری فارس: قزوه: برخوردها با شعر در جایزه کتاب سال مهربانانهتر شده است
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارس برگزیده شدن محمدمهدی سیار شاعر جوان کشورمان اتفاق مبارکی بود و جایزه کتاب سال امسال با برگزیده شدن یک شاعر جوان رنگ و بویی دیگر داشت. این اتفاق واکنشهای متفاوتی را بین صاحب نظران و به خصوص اهل شعر و ادب در پی داشت که ما در سلسله مطالبی به آن پرداختیم.
علیرضا قزوه شاعر کشورمان یکی دیگر از صاحبنظرانی است که با در اختیار قرار دادن یادداشتی اختصاصی به خبرگزاری فارس در این زمینه به تحلیل جایزه کتاب سال امسال پرداخته است. این یادداشت به شرح زیر است:
جای خوشوقتی است که امسال شاعری جوان و مسلمان را به عنوان شاعر برگزیده کتاب سال انتخاب کردند و جای خوشوقتی دیگر آن که کم کم دارند با شعر برخورد جدی میکنند اما هنوز آن برخوردی که شایسته شعر است با آن نشده است.
یک سالهایی بود که عدهای به عنوان داور مینشستند و یا از خیر شعر میگذشتند و یا به بهترین کتابها و شاعران به سختی عنوان تقدیری کتاب سال را میدادند. قیصر و احمد عزیزی و سیدحسن حسینی و حتی پیشکسوتهایی چون منوچهر آتشی و ... را به عنوان شاعر تقدیری کتاب سال انتخاب میکردند.
البته در دورههایی هم اینها شاعر برگزیده شدند اما بیش از آن که ملاک داوریها و نقدهای اصولی باشد ملاک بودجه جاری و فرهنگی معاونان فرهنگی ارشاد بوده که مثلا امسال بودجه کم داریم یا زیاد داریم و بیشترین کاسه کوزهها را هم سر شعر میشکستند.
با بررسی پرونده ادبی افرادی که تاکنون انتخاب شدهاند میتوان به این نتیجه رسید که یک حرکت ذوقی و دلبخواهی از نوع حمایتهای یک شبه در زمینه شعر برقرار بوده است. چه سالهای فراوانی که با وجود کتابهای خوب و شاعران درخور از هر سلیقهای حتی کسی برگزیده نمیشد.
خوشبختانه دو سال است که برخوردها با شعر مهربانانهتر شده است و خدا را شکر که جوانان صاحب استعداد را میبینند. حالا چه این جوان مهدی سیار باشد یا شاعر جوان دیگری همین خود جای شکر دارد که به شعر جوانها بها میدهند و دیگر آن کج سلیقگیهای دورانهای گذشته کمتر شده است.
اینها میتواند برای شعر جوان ما انگیزه ایجاد کند. هرچند انتخاب کتاب شعر سال و برگزیدگان فجر - که من هم افتخار برگزیده شدن در هر دوی اینها را داشتهام - تا هنوز نتوانسته است بر روند شعر معاصر تاثیر عمیق بگذارد و نظر طیفهای فراوان شاعران را متوجه خود کند اما اگر داوری ها اصولی و علمی باشد و فضا فضای درست نقد باشد ممکن است نتیجهای بهتر بدهد.
البته از یاد نبریم که همه اینها برای آن است که شعر در صحنه وجود داشته باشد و به میدان بیاید و در جامعه تاثیرگذار باشد. خوشبختانه تعداد شاعرانی چون مهدی سیار کم نیستند. فاضل نظری، محمد جواد آسمان، حمیدرضا برقعی، علیمحمد مودب و خیلیهای دیگر که همه لیاقت دریافت این جایزه را دارند و همه شان سرمایههای ادبی ایران زمین هستند.
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.