موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu

وقتی شعر جوان انقلاب صاحب اردوگاه می‌شود

06 شهریور 1391 17:15 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: با 0 رای
وقتی شعر جوان انقلاب صاحب اردوگاه می‌شود
اردوی آفتابگردان‌ها

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارس، اردوی دست جمعی برای جوان‌ترها علاوه بر اینکه فرصتی است برای پیدا کردن دوستان جدید و شوخی و خنده‌های معمول بین جوان‌ها، می‌تواند فرصتی باشد برای آموزش، تمرین کردن و به معنای دقیق‌تر بالیدن. حالا این بالیدن می‌تواند هم در مهارت‌های افراد شرکت کننده اتفاق بیفتد و هم در شخصیت و ویژگی‌های اخلاقی.

حالا اگر این اردوی جوان پسند را مخصوص شعر و شاعران جوان کنیم آن هم از نوع انقلابی‌اش، اتفاقات مهم‌تر و دستاوردها عمیق‌تر می‌شود و عمق این اتفاقات را می‌توان بعدها در صورت مدیریت خوب و هدفمند این اردوها،  در اشعاری که سروده می‌شوند و کتاب‌هایی که به کارنامه درخشان شعر انقلاب اسلامی اضافه می‌شوند جست‌وجو کرد.

اردوی شعر جوان انقلاب با نام آفتابگردان‌ها که به همت موسسه فرهنگی شهرستان ادب تاکنون دو دوره از آن برگزار شده، اتفاقی خوبی است برای سامان دادن و پربار کردن تجربیات شاعران جوان کشورمان که قدم در راه شاعر شدن می‌گذارند. در این یادداشت به بررسی نظر بزرگ‌ترهای این اردوی شاعرانه برای جوانان انقلاب پرداختیم که در این اردو حضور داشتند و به ارزیابی این اتفاق  پرداخته‌اند.

**رجبعلی‌زاده: اردو در سطوح مختلف برگزار شود

علیرضا رجبعلی‌زاده از شاعران حاضر در اردوی آفتابگردان‌‌ها درباره این دوره گفت: من شرایط برگزاری این اردو را خوب دیدم البته با وجود محدودیت‌هایی که برگزار کنندگان اردو از یک سو دارند و شوق و ذوقی که بچه‌ها دارند، این اردو خوب بود و البته باید استمرار پیدا کند.

وی افزود: البته فشردگی زمانی و ترتیب برگزاری کلاس‌ها هم ایجاب می‌کند که برگزار کنندگان اردو در برنامه ریزی‌ها دقت بیشتری داشته باشند و به نظر می‌رسد با یک برنامه ریزی دراز مدت می‌توان به نتیجه بهتری رسید. نظرمن این است که تعداد اردوها در سال بیشتر شود اما تعداد روزهای برگزاری اردو در هر دوره کمتر شود.

رجبعلی زاده همچنین با تاکید بر سطح بندی برگزاری کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی برای شاعران جوان اظهار داشت: شاعران جوان شرکت کننده نیاز به تغذیه فکری بیشتری دارند و چون شرکت کنندگان از نظر فکری و قلمی در یک سطح  قرار ندارند ممکن است باعث تشتت فکری افراد با سطوح مختلف در کلاس‌ها می‌شود.

وی افزود: این اردوها حداقل نیاز به ۵ سال استمرار و مداومت دارند تا شاعران جوانی که الان در سن ۱۷- ۱۸ سالگی قرار دارند در آن زمان آثارشان به پختگی لازم و یا چاپ اشعارشان برسد و در آن زمان نقدها اثر گذارتر خواهد بود. ضمن اینکه دادن امتیاز به شاعران جوانی که در این دوره‌ها پیشرفت بیشتری از بقیه دارند، ضروری به نظر می‌رسد و حتی کلاس‌ها می‌تواند به صورت خودجوش توسط افرادی که سطح قابل قبول‌تری در شعر دارند، اداره شود.

 ** شیبانی‌اصل: قصور دولتی‌ها جبران می‌شود

رضا شیبانی‌اصل هم از دیگر شاعرانی بود که در اردوی آفتابگردان‌ها  در مشهد میان شاعران نوخاسته شعر جوان انقلاب حضور داشت به خبرنگار فارس گفت: برای رشد فرهنگ، زمینه‌ای برای رشد و اعتلا لازم است و رشد فرهنگ کار یک شبه‌ای نیست و کار گسترده‌ای می‌خواهد و متاسفانه در سیستم دولتی ما نه  در دولت و نه در مجلس زمینه سازی برای اعتلای فرهنگ در نظر گرفته نشده و نقشه راهی برای فرهنگ و شعر و ادبیات ما تدوین نشده است.

وی افزود: تمام مشکلات ما در نداشتن برنامه است و برگزاری این اردوهای هدفمند برای شناسایی استعدادهای ادبی کشورمان می‌تواند بخشی از این نقیصه را جبران کند و الان شهرستان ادب با این برنامه‌ها به نوعی جور این قصور دولتی را می‌کشد. خوشبختانه دوستانی که احساس وظیفه کرده‌اند وارد شده‌اند و در آینده نزدیک امیدواریم این جلسات  ثمر دهد البته به این نیازمند تداوم و مغفول نماندن این حرکت است.

**مرادی: تاثیرگذاری بر محتوای شعر شاعران جوان

محمد مرادی که دکترای ادبیات فارسی دارد و از دیگر شرکت کنندگان این اردو بود هم گفت: یقینا بودن چنین اردوهایی از نبودن چنین اردوهایی بهتر است. دست کم تعدادی از شاعران از نقاط مختلف کشور کنار هم جمع می‌شوند و با شیوه‌ها و جریان‌های متفاوت شعری آشنا می‌شوند و این در تصمیم گیری و انتخاب آینده شعری آنها بسیار موثر است.

وی افزود: وقتی در این جمع‌ها شاعرهان شعرهای بهتر از خودشان را می‌شنوند، به نوعی نقدی بر شعرهای خودشان به حساب می‌آید و باعث تقویت شعرشان می‌شود. از نظر مفهومی هم همان طور که از اسم این اردو پیدا است باعث می‌شود نگرش‌ها و بینش‌های شاعران جوان مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و باعث جلوگیری از ورود بعضی آسیب‌ها به مفاهیم شعری و پس زمینه مفهومی شعر این شاعران در آینده نزدیک شود. بدون آنکه از آنها بخواهیم درباره مفاهیمی خاص شعر بگویند. شاعران جوان در این اردوها متوجه می‌شوند بعضی مفاهیم جوابگوی شرایط فرهنگی ایران در دهه ۸۰ و نود نیست و این به عمق بخشیدن به مفاهیم شعری شاعران جوان کمک می‌کند.

**سیار: فرصتی برای قرار گرفت در مدار ادبیات

محمدمهدی سیار که این روزها افتخار بزرگ برگزیده شدن در جایزه کتاب سال را همراه خود دارد هم درباره اردوی آفتابگردان‌ها گفت: این اردو به نظرم از مهم‌ترین اتفاقات فرهنگی کشور به حساب می‌آید از این جهت که شعر خودش یکی از مهم‌ترین ارکان فرهنگی کشور به حساب می‌آید و شعر جوان انقلاب  از یک جهت نیاز به تعامل با نسل قبل از خودش را دارد و از سوی دیگر شاعران جوان در کنار هم نیاز به هم افزایی دارند و مهم‌ترین چیزی که شعر را رشد می‌دهد همین هم نشینی شاعران با هم است. مخصوصا اگر در دوره آغاز شاعری خود باشند.

وی افزود: اگر شاعران جوان در جمع‌های جدی ادبی قرار بگیرند می‌شود امیدوار بود که طی چند ماه آن شاعر به بینشی دست پیدا کند و خودش را به سطح قابل قبولی از قوت ادبی برساند که راه آینده شعریش را کاملا روشن می‌کند اما اگر کسی در حاشیه بماند و نتواند خودش را در مدار اصلی ادبیات قرار دهد ممکن است سال‌ها استعدادش هدر برود و به همین دلیل چنین جمع‌هایی برای شاعران جوان و با استعدا بسیار مهم است. ضمن اینکه وقتی من مقایسه‌ای بین دور اول اردوی آفتابگردان‌ها و این دوره انجام دادم، شاهد رشد خوبی در اشعار بودم که می‌توان امیدوار بود در آینده نزدیک شاهد شکوفایی استعدادهای جوان این اردو باشیم.

منبع :

خبرگزاری فارس

کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • وقتی شعر جوان انقلاب صاحب اردوگاه می‌شود
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.