موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
عبدالجبار کاکایی:

مخالفت با جشنواره شعر فجر مخالفت با تفکر شعر انقلاب است

25 فروردین 1393 16:13 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: با 0 رای
مخالفت با جشنواره شعر فجر مخالفت با تفکر شعر انقلاب است

  نشست خبری هشتمین جشنواره شعر فجر صبح امروز یکشنبه 24 فروردین با حضور دبیر جشنواره شعر فجر و جمعی از اعضای سیاستگذاری این جشنواره برگزار شد.

در این نشست خبری و پس از اظهار نظر دبیر و بعضی از این اعضا نوبت به پرسش و پاسخ خبرنگاران رسید.

عبدالجبار کاکائی دبیر این جشنواره در پاسخ به چند سوال مطرح شده از سوی خبرگزاری ابنا وابسته به موسسه خانه کتاب در مورد ماجرای کمک جشنواره به انتشار برخی از آثار شاعران ممنوع القلم و نیز ماجرای دعوت از یدالله رویایی به جشنواره شعر فجر گفت: معمول است که کار شاعران با کتابهای آنها سنجیده می‌شود. البته می‌دانیم که پروسه چاپ کتاب سخت و دشوار است و میراث کارشناسان کتاب و نشر در سال‌های گذشته هم این بوده که بسیاری از آثار شاعران را توقیف کرده اند و مانع از انتشار آن شده اند به همین خاطر در این دوره از جشنواره تصمیم گرفتیم ملاک ما برای دعوت از شاعران آخرین سروده آنها باشد و بخش داوری کتاب را به عنوان یک بخش جنبی در نظر گرفتیم من امیدوارم به زودی تسریعی در روند صدور مجوز آثار توقیف شده شاعران صورت بپذیرد و وزارت ارشاد هم سعه صدر بیشتری در این مورد بخرج دهد. همچنین خودم نیز بر این باورم درخواست ارسال آثار چاپی از سوی شاعران برای شرکت در جشنواره به نوعی دامن زدن به یک نوعی بی اعتمادی است.

وی در ادامه افزود: در موضوع ممنوع القلم‌ها در کمیته علمی این موضوع مطرح شد که شاید به دلیل برخی از اعمال سلیقه‌ها در فرایند ممیزی و یا بروکراسی اداری آثار این شاعران با مشکل مواجه شده است. ما از اداره کتاب درخواست کردیم تا لیستی از این گونه کتاب‌ها به ما ارائه کند تا از طریق پتانسیل جشنواره اقدامی برای رفع این مساله انجام شود.

دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر همچنین در مورد دعوت از شاعران برای حضور در جشنواره گفت: کمیته علمی جشنواره لیستی 90 نفره انتخاب کرده است که فعلا منتشر نمی‌شود تا در مورد آن به یک توافق جمعی برسیم، اما اجمالا می توانم بگویم که تصمیم ما این است که از 90 صدای شعری که دارای تشخص منحصر به فرد بودند و نیز به موضوع جریان سازی در حوزه ادبیات پرداخته اند، بدون توجه به نوع فکر و سلیقه آنها دعوت بشود که این مساله مورد تایید و تصویب شورای سیاستگذاری قرار گرفته است.

کاکائی همچنین در پاسخ به این سوال که شما چه ویژگی را در شعر و اظهارنظرهای یدالله رویایی مشاهده کردید که از وی برای حضور در جشنواره دعوت به عمل آوردید، گفت: موضوع دعوت از شاعران خارج از ایران در حوزه کاری کمیته بین المللمان قرار داشت خواست ما این بود که میشل دوگی شاعر فرانسوی را به جشنواره دعوت کنیم، برای این منظور از آقای رویایی خواستیم تا واسطه این کار شود موضوع حضور آقای رویایی در جشنواره شعر فجر هم تقاضای خود ایشان بود خبری هم که از سوی ما اعلام شد، رایزنی برای دعوت از ایشان بود اما متاسفانه در پروسه تبلیغات و تخریب جشنواره این هجمه به شکلی انجام شد که گویا ما از ایشان دعوت کرده ایم و حتی مقام وزارت نیز فکر می کرد که رویایی دعوت شده و در تهران است در حالی که حضور ایشان از موضوعات اصلی جشنواره نبوده است و البته گزارش غلطی هم که در تلویزیون پخش شد، به این ماجرا بیشتر دامن زد.

وی بار دیگر با تاکید بر تمایل شخصی رویایی برای حضور در جشنواره گفت: آقای رویایی تقریبا سابقه سیاسی مشخصی ندارد و مانند برخی از شاعران که به نوعی مخالف حکومت جمهوری اسلامی بوده و یا جزو اوپوزیسیون خارج از کشور نیز نبود. علاقه او به شعر بویژه شعر حجم است و کتاب های او نیز تا چند سال قبل توسط ناشران داخلی منتشر می‌شد و به همین خاطر تقریبا جزو شاعران بی مساله است ما هم در حال رایزنی برای دعوت از او بودیم و دعوتی هم صورت نگرفته بود و خبری که منتشر شده بود از اساس خبری تحریف شده و در راستای تخریب ما بود.

دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر همچنین در پاسخ به سوالی در مورد فشارهای احتمالی به جشنواره برای حذف برخی از برگزیدگانش گفت: انتخاب افرادی که به عنوان صداهای متشخص در جشنواره از آنها تقدیر می‌شود، به تصویب شورای سیاستگذاری خواهد رسید که همه اعضای آن از بدنه جریان شعر انقلاب هستند به همین خاطر معتقدم مخالفت با این تصمیمات، مخالفت با متن شعر انقلاب است که می تواند مشکوک باشد و نباید به آن این اجازه را داد. میزبانان هم باید هوشمندانه از جشنواره و انتخابش دفاع کنند. همچنین باور من این است تریبون ندادن به شاعری که اثرش در چارچوب قانون کشور چاپ شده است هیچ توجیهی ندارد. 

همچنین سعید بیابانکی یکی از اعضای شورای سیاستگذاری این جشنواره در پاسخ به این سوال گفت: آقای رئیس جمهور گفته اند هنرمند نه زینت المجالس است نه اوپوزیسیون. ما بر این اساس از شاعرانی برای حضور در جشنواره دعوت کرده ایم که در تعریف اعتدال بگنجد و این مساله در شعر و رفتارشان دیده شود.

کاکائی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا اسامی داوران جشنواره را اعلام خواهد کرد یا خیر؟، گفت: اسامی داوران هنوز مشخص نشده و در اولین جلسه کمیته علمی برای تعیین آنها امروز برگزار می شود. جدای از این تمامی آثار شاعران که به دبیرخانه رسیده است در سایت جشنواره بارگذاری شده است و به همین خاطر خود شاعران حاضر در جشنواره هم می توانند آثار یکدیگر را ببینند و به آن امتیاز دهند در کنار این مساله این سیستم به شاعران خارج از مرکز هم کمک می کند تا بتواند داوری جشنواره را برعهده داشته باشد. داوری های ما در اتاق شیشه ای صورت می گیرد اما عقل اقتضا می کند که به دلیل تعارفات و فرهنگی که در میان ما ایرانیان وجود دارد اسامی داوران را اعلام نکنیم.

وی همچنین با اشاره به دعوت از 13 شاعر خارجی برای حضور در جشنواره از کشورهای فرانسه، آمریکا، مراکش، الجزایر، عراق و سوئد به عنوان کشورهای حاضر در جشنواره یاد کرد و تاکید کرد: به دلیل مشکلات احتمالی در پروسه دعوت و حضور این شاعران در کشور تا زمان نهایی نشدن حضور آنها اسامیشان اعلام نخواهد شد.

دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره بعد بین المللی جشنواره گفت: جشنواره شعر فجر بین المللی نیست و تنها شاعرانی از چند کشور دنیا در آن حضور دارند که عمدتا سعی شده شاعرانی شناخته شده باشند که تاکنون به ایران نیامده اند.

وی همچنین گفت: امسال چیزی به عنوان بزرگداشت در جشنواره نداریم و حرکت کردن به سمت موضوعاتی که می تواند حساسیت زا باشد از دستور کار ما خارج شده است.

در این نشست خبری قادر طراوت پور دبیر اجرایی این جشنواره نیز در پاسخ به سوالی درباره بودجه جشنواره اظهار کرد: آنچه از نظر مالی مورد نیاز ما بوده است توسط وزارت ارشاد تامین شده و جشنواره از نظر بودجه مشکلی ندارد.


کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • مخالفت با جشنواره شعر فجر مخالفت با تفکر شعر انقلاب است
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.