همزمان با زادروز جان میلتون
«بهشت گمشده» تابلوی حماسی سرنوشت آدمی
18 آذر 1394
13:42 |
2 نظر
|
امتیاز:
5 با 6 رای
شهرستان ادب: «از هر جوخه و دسته، بیدرنگ فرماندهان و سران، باشتاب به آنجا که سردار بزرگشان ایستاده بود روی آوردند. همۀ اینان که با اندام و شکل ملکوتی خود از آدمیان بسیار بالاتر بودند، شهزادگان والای ایمان و صاحبجاهانی بودند که پیش از آن بر مسند آسمان جای داشتند، هرچند که اکنون دیگر در دفاتر ملکوت از نامهای آنها که به خاطر عصیانشان از دفتر زندگی زدوده شده و قلم خورده است. اثری باقی نیست.»۱
امروز زادروز جان میلتون٬ متفکر، شاعر و نویسندۀ شهیر انگلیسیزبان است. نویسندهای که اثر «بهشت گمشده» او جزء میراثهای ارزشمند ادبیات قرن هفدهم میلادی محسوب میشود. «بهشت گمشده» روایتی است از هبوط آدم و حوا به زمین که سرزمین دوم شیاطین و محل قیام راندهشدگان و سپاهیان آنان است، پس از شکستی سهمگین در نبرد با قادر مطلق و در برابر صاعقههای عقوبت الهی.
این منظومه شرحیست از وسوسهها و کارشکنیهای دوزخیان شیطان که زمانی فرشتگان مقرب الهی بودهاند و بار دیگر از قعر جهنم به امید ویران ساختن دنیای خاکیان پا به عرصه مینهند تا در کارزار زمین و در ستیز با خیر و نکویی، شر و بدخواهی را به مسند قدرت بنشانند و پایگاههای ایمان و پرستش یگانه معبود جهانیان را به محلی برای کفر و نفاق بدل کنند.
میلتون در این اثر با ارائهٔ حقایق تاریخی بشر و روایتی منظوم، نفوذ شیطان را به زمین بیان نموده و با استفاده از این مستندات، ارزش پژوهشی درخور اهمیتی در اثر خود ایجاد کرده است. از دیگر ویژگیهای ممتاز این منظومه میتوان به توصیفهای دقیق٬ لحن فاخر حماسی و نگاه فلسفی و عمیق شاعر اشاره نمود که به این شاهکار ادبی دیدگاهی کلگرا و جهانشمول بخشیده است.
«بهشت گمشده» تابلوی نقاشی شدۀ سرنوشت بشریست؛ با رنگ و بویی حماسی و قابی تاریخی که در برخی جلوهها و فرازها لذت خواندنش تجربهای میان ظلمات جهنم و طعم تلخ بهشت از دست رفته را به خواننده میچشاند. چنانکه نویسنده خطاب به الهامبخش آسمانی خود گفته است در وصف نافرمانی آدمی و میوۀ کشندۀ ممنوعه نغمهساز کند « تا آنکه بزرگمردی از نو پای بر جایمان کند و جایگاه مسعود را برای ما باز ستاند.»۲
تهیه و تنظیم: نیلوفر بختیاری
۱و ۲ از متن کتاب «بهشت گمشده»٬ جلد اول