موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
معرفی کتاب «شماس شامی» از مجید قیصری

روایتی متفاوت از واقعۀ عاشورا

30 آبان 1391 23:40 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 3 با 1 رای
روایتی متفاوت از واقعۀ عاشورا

«داستان اگر اجازه ندارد تاريخ را تحريف كند، اما اين توان و ظرفيت را داراست كه تاريخ را از زاويه‌اي نو به روايت بنشيند، گويي كه آن را دوباره مي‌آفريند. در شماس شامي، برهه‌اي از تاريخي مكرر، باز هم تكرار مي‌شود و هنوز نامكرر است.»

معمولاً در ذهن همۀ ما واقعۀ شهادت امام حسین(ع) خلاصه می‌شود به اتفاقات روز عاشورا و در پی آن وقایعی که برای اهل بیت امام در کوفه و شام رخ داده است و کمتر پیش آمده که به اتفاقات دیگری که قبل و بعد از این حوادث رخ داده بیاندیشیم. شاید هم کنجکاوی‌های جسته گریخته‌ای برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر و جدیدتر داشته‌ایم، اما شاید منابعی که در دست داشتیم کلیشه‌ای و فاقد جذابیت بودند و نتواستند آن‌گونه که باید به کمکمان بیایند و ما را با خود همراه کنند. نویسنده‌ها هم برای فرار از همین کلیشه و شعار کمتر به سراغ روایت اتفاقات چنین می‌روند و به دنبال سوژه‌های جدیدی در این زمینه نیستند؛ کم پیدا می‌شود کتابی که هم تاریخ صحیح را برای ما نقل کند و هم خلاقانه و جذاب باشد تا دریچۀ جدیدی به روی مخاطب بگشاید؛ آن‌گونه باشد که مجید قیصری داستان «شمّاس شامی» را برای ما روایت می‌کند.
قبل از توضیح دربارۀ کتاب، باید بنویسم که «شمّاس شامی» یک داستان است و یک رمان؛ نه یک کتاب تاریخی. این مهم‌ترین نکته‌ دربارۀ این کتاب است و هنر و قوت قلم نویسنده را نشان می‌دهد. البته خود قیصری هم بر این‌که این کتاب تنها یک داستان است تأکید و اصرار بسیار دارد. داستان با «مقدمۀ مترجم عربی» شروع می‌شود و قیصری با خلق یک داستان، محققی سوری‌ را به ما معرفی می‌کند که به طور اتفاقی كتاب كهن و ناشناخته‌ای را در شهر حلب به دست می‌آورد. کتابی که به دست نمایندۀ امپراتوری روم در شام در هنگام سلطنت یزید بن معاویه نوشته شده است. پس از آن داستان به صورت معماگونه و جنایی پیش می‌رود و همان‌گونه که از نمایندۀ امپراطوری روم و ماموریت‌هایش، حرف‌هایش، خواب‌هایش، فکر‌هایش، گزارشاتش و... سخن گفته می‌شود، بسیار هنرمندانه و غیرمستقیم وقایع پس از شهادت امام حسین(ع) نیز برای ما روایت می‌شود و به واکنش‌ها و اعتراضات شمّاس‌ (فرستادۀ دولت روم) به این وقایع اشاره می‌کند و داستان این چنین ادامه می‌یابد.
«مجید قیصری» برای نوشتن داستان «شمّاس شامی» علاوه بر بهره بردن از جذابیت‌های یک اتفاق ناشناخته و زاویه‌‌دیدی جدید در روایت تاریخ، از زبان فاخر کتاب‌های تاریخی فاصله گرفته است و با زبانی کاملاً امروزی و معیار با مخاطب سخن می‌گوید. این زبان نگارش به همراه تخیلات هنرمندانه‌اش در بیان جزئیات و تیپ شخصیت‌های داستان ویژگی منحصر به فردی است که «شمّاس شامی» را تبدیل به اثری درخشان و ماندگار کرده. قیصری با کتاب شماس شامی برگزیدۀ جشنوارۀ کتاب سال شهید غنی‌پور و نامزد دریافت جایزۀ روزی روزگاری، جلال آل احمد و قلم زرین شده است.
نشر «افق» در سال 1387 برای نخستین بار کتاب «شمّاس شامی» را در 159 صفحۀ ‌رقعی منتشر کرده و 2000 نسخه از آن را با قیمت 2800 تومان به کتاب فروشی‌ها فرستاده است.

محمد غفاری


کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • روایتی متفاوت از واقعۀ عاشورا
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.