مراسم شب شاعر با هدف گرامیداشت شاعر انقلابی مصطفی محدثیخراسانی و همسرش شب گذشته در سازمان هنری - رسانهای اوج با حضور شاعران برجسته کشور و علاقمندان به ادب و هنر ایران برگزار شد.
رضا اسماعیلی شاعر و همقلم مصطفی محدثی خراسانی در این مراسم اظهار داشت: تا قبل از سال 80 با آثار محدثی خراسانی فقط از طریق مطبوعات آشنا بودم تا اینکه اتفاق خوشی رخ داد و وی به تهران آمد، پس از مسئولیت محدثی خراسانی در فصلنامه شعر همکاری بنده با وی آغاز شد.
وی با بیان اینکه محدثی را از ابعاد شاعری، معلمی و همچنین مدیریت فرهنگی میتوان نگاه کرد خاطرنشان کرد: در این مراسم تنها به ویژگیهای ادبی و شعری محدثی که در قالبهای کلاسیک به خصوص غزل و در بخشهای نیمایی شعر سروده است اشاراتی میکنم، سبک وی نئوکلاسیک بوده و ترکیبی از نیمایی و تغزل است.
این شاعر با بیان اینکه محدثی خراسانی از زبان هنجاری برخوردار است تصریح کرد: وی به سمت فراهنجاری حرکت میکند و در شعر دنبال ساختار شکنی و هنجارشکنی نیست بلکه به گونهای فرا هنجاری حرکت میکند. ترسیم هنجارها و ارزشها به خلاقیت و نوآوری ادبی از ویژگیهای این شاعر بزرگ کشور است.
شاعر مجموعه «آسمانیها» درباره ویژگیهای شخصیت ادبی محدثی خراسانی گفت: سعه صدر ادبی ایشان در عرصه ادبیات بسیار شایان ذکر است. وی هم در قالبهای کلاسیک و هم در قالبهای نیمایی شعر سروده است. از ویژگیهای دیگر این شاعر بزرگ ایجاز و گزیدهگویی در شعر است اصولا غزلهای وی 5 تا 6 بیت دارد.
اسماعیلی با اشاره به اعتقاد محدثی خراسانی نسبت به جوشش به همراه کوشش در شعر سرودن اذعان داشت: محدثی خراسانی به کوشش و جوشش در کنار هم اعتقاد دارد به نظر وی یک شعر از جوششی درونی شکل میگیرد اما نیاز به ممارست و کوششی دارد در بسیاری از موارد وقتی وی شعری را میسروده پس از چندین بار تصحیح کرده است.
وی یادآور شد: این شاعر انقلابی به شعر به عنوان ابزار معتقد است به همین دلیل به معنا، محتوا و مضمون اهمیت ویژهای میدهد.
شاعر کتاب «کاش آهوی بیابان دو چشمت میشدم» ادامه داد: وی در جهت دفاع از ارزشها و کرامتهای انسانی رفتار میکند و در تمام اشعار پیامی را به خواننده ابلاغ میکند که این پیام ساختاری شاعرانه و هنری دارد مفاهیمی که با مؤلفههای زیبایی شناختی همتا است.
اسماعیلی ادامه داد: مخاطباندیشی از دیگر ویژگیهای محدثی خراسانی است بسیاری از شعرا با بازی کلمات به سوی مردم فریبی رفتهاند در حالی که سلوک ادبی وی ساده، زلال و روان است، البته سهل و ممتنع نیست به زبان مردم زمانه خود حرکت می کند و به گونهای حرف میزند که همه بتوانند حرف او را درک کنند.
این شاعر یادآور شد: آرمانگرایی و رسالتمداری مضامین اسلام، انقلاب، شهدا و کرامتهای انسانی در اشعار محدثی خراسانی دیده میشود.
به گفته وی سردبیری محدثی خراسانی در فصلنامه شعر روزنه امیدی برای پژوهشگران بود که متأسفانه مدتی است این فصلنامه چاپ نمیشود. وی تاکنون دبیر علمی جشنوارههای زیادی بوده و انگیزه تحقیق و پژوهش در میان بسیاری از شاعران زنده کرده است.
اسماعیلی در ادامه این مراسم که به مناسبت تجلیل از مقام شاعر محدثی خراسانی برگزار شده بود تصریح کرد: نیاز به آفرینش ادبی داریم و ما هنوز در نقد ادبی فقیر هستیم این یک آفت است و باید به خود باوری برسیم متاسفانه تلقی اشتباهی از نکوداشت و بزرگداشت داریم در حالی که بزرگداشت یک ادیب بزرگداشت فرهنگ و ارزشهای انقلاب است.
وی با بیان اینکه این مراسم در روزی برگزار شد که یکی از شاعران بزرگ انقلابی از میان ما رفته است تصریح کرد: ما از توانمندیهای ادبی مرحوم خلیل عمرانی شاعر برجسته انقلاب غافل شدیم. عمرانی بعد از اینکه دید مکانی برای عرضه کارهای خود ندارد وارد کارهای اجرایی شد.
به عقیده وی پس از انقلاب ریزشهای زیادی در عرصه شعر داشتیم و عناوین اجرایی زیادی داریم که هنوز نتوانستهایم از توانمندیهای آنها استفاده کنیم، نباید دست ما در حوزه نقد ادبی فقیر باشد و امیدوارم شاهد باروری ادبیات انقلاب اسلامی باشیم و غفلتها به پایان برسد.
شاعر مجموعه کتاب «آسمانیها» در پایان تأکید کرد: نظریههای ادبیات انقلاب اسلامی باید بارور شود.
انتهای پیام/و