شهرستان ادب: به مناسبت فرارسیدن بهار ۱۴۰۰، ستون داستان سایت شهرستان ادب را با معرفی کتاب «رمق» اثر «مجید اسطیری» بهروز میکنیم:
فوتبال یکی از سیاسیترین ورزشهای دنیاست. بسیاری بر این باورند که اَبرصنعت فوتبال دیگر از یک ورزش صرف خارج شده و تبدیل به مسئله ای بین ورزش، سرگرمی و سیاست شده است. تعداد اعضای فیفا از اعضای سازمان ملل بیشتر است.
کتابهایی که در حوزه ورزش نوشته میشود در کل جهان دارای مخاطب وسیعی هستند. این کتابها عموماً به ورزش و مخصوصاً زندگی شخصیتهای ورزشی (مثلاً فوتبالیستها) میپردازند. در کشور ما البته به این مسائل زیاد پرداخته نمیشود. اگر فوتبالیستی در دوره اوجش کتابی (مثلاً مجموعه اشعارش را منتشر کند، بدون توجه به کیفیت اثر)، آن کتاب احتمالاً پرفروش خواهد شد. اما این که داستانی با درام ورزشی بسازیم، از مسائلی است که کمتر جامعه ادبی ما به آن پرداخته است.
با این مقدمه به سراغ رمان رمق نوشته مجید اسطیری خواهم رفت. نویسنده به بازی مهم و جنجالی ایران با اسرائیل پرداخته است. بازیای که خارج از نتیجه آن، حواشی فراوانی داشت که از حوصله این نوشته خارج است. نویسنده با هوشمندی این بازی را مرکز ثقل داستان خود برگزیده است. داستان روایت جوانی عشق فوتبال است که برای دیدن این بازی به ورزشگاه میرود. حالا این بازی با مباحث اجتماعی سیاسی چنان گره خورده که خودبهخود لایههای اصلی و دیگر داستان نمایان میشود.
نویسنده روایت را طوری جلو میبرد که مانند بازی فوتبال هر لحظه هیجان متن بیشتر و بیشتر شود. روایت داستان از ذهن یک نوجوان، داستان را خواندنیتر کرده است.
حال پرسش اصلی برای شما به عنوان یک مخاطب، که می توانید به آن فکر و در مورد آن بحث کنید این است: «آیا روایت سیاسی را میتوان در قالب رمانی با ایده اصلی ورزشی پیش برد؟»
اسطیری داستان رمق را با این ایده جلو میبرد. گویا نویسنده میداند که لایههای ورزش چطور با مسائل دیگری گره خورده است. فضاسازی داستان و اشراف نویسنده به اتفاقات دهه چهل و پنجاه، باعث شده که خواندن رمان جذاب باشد. دغدغههای نوجوانان آن دهه را میتوان در این اثر دید. در واقع نویسنده سعی کرده جوانهای مختلف با رویکردهای مختلف را در رمان چنان جذاب تعریف کند که مخاطب از خواندن آن لذت ببرد و با آن همراه بشود.
نویسنده رمان رمق، در عین حال این نکته را گوشه ذهن داشته است که نوشتن رمان در دورهای که منجر به انقلاب می شود، بازی بزرگی است که امکان دارد به سمت شعارزدگی و یا احساسگرایی افراطی مایل شود. پس سعی کرده که با گریزی هوشمندانه و ساخت شخصیتی جذاب و قرار دادن او در کوران اتفاقات از این ماجرا گذر کند.
در واقع او حرکت و جوشش درونی شخصیت را با پیروزی تیم فوتبال ایران بر تیم اسرائیل به گونه استعارهای جلو برده است. طوری که مخاطب از این حرکت دچار نوعی سرخوردگی و یا تعجب نشود و آن را با آثار تلویزیونی مقایسه نکند.
به هر جهت خواندن رمق در دورانی که از دیدن یا خواندن آثار تکراری به ستوه آمدهاید، میتواند پیشنهاد جذابی باشد.
این اثر را از فروشگاه اینترنتی ادببوک تهیه نمایید.
نام الزامی می باشد
ایمیل الزامی می باشد آدرس ایمیل نامعتبر می باشد
Website
درج نظر الزامی می باشد
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز