حلقهی هفتگی آفتابگردانها، که معمولا هر هفته چهارشنبه عصرها در محل موسسهی فرهنگی هنری شهرستان ادب واقع در سهراه طالقانی برگزار میشود، چهارشنبهی این هفته، ۱۷ اردیبهشتماه همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در سالن یاس واقع در مصلای امام خمینی(ره) با حضور شاعران و علاقمندان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، محمدحسین نعمتی، شاعر نام آشنا کشورمان، که اجرای این برنامه را هم به عهده داشت، پس از یاد و نام خدا، به حضار خوشآمد گفت و معرفیای اجمالی از کتابهای تازهچاپشدهی شهرستان ادب داشت. نعمتی برای اولین شعرخوانی، از میلاد عرفانپور، مدیر دفتر شعر شهرستان ادب، که کتاب تازهاش هم با نام «ناخوانده» از پرفروشهای غرفهی شهرستان ادب بودهاست، دعوت کرد.
میلاد عرفانپور، ضمن خوشآمد به حضار، کلیتی از برنامههای شهرستان ادب برای استعدادهای شعر جوان ایران بیان کرد و به معرفی کتاب چاپشده از آثار اعضای دورهی اول آموزشی شعر جوان انقلاب اسلامی، آفتابگردانها، پرداخت. این کتاب که «این بار به نام عشق» نام دارد، در روزهای میانی نمایشگاه به غرفهی شهرستان ادب آمد. عرفانپور سپس یک رباعی از کتاب ناخوانده خواند:
در این همه رنگ، آنچه می خواهی نیست
در این همه راه، غیر گمراهی نیست
در شهر خیابان به خیابان گشتم
آنقدر که آگهی است آگاهی نیست
پس این رباعیسرای برجسته، نعمتی با این توضیح که بسیاری از طرحجلدهای کتابهای شهرستان ادب در نمایشگاه مورد استقبال مخاطبان قرار گرفتهاند، از طراح جلدهای این مجموعهها و شاعر نامدار، علی داودی برای صحبت و شعرخوانی دعوت کرد.
علی داودی، با اشاره به حلقهی آفتابگردانها، گفت: «چاپ کتاب، آنقدرها اتفاق مهمی نیست، آنچه مهمتر است، جمعهایی مثل حلقهی آفتابگردانهاست که باید غنیمت شمردشان» داوودی پس از معرفی کتاب «جلسهی شعر» اثر دکتر اسماعیل امینی، غزلی قدیمی نیز برای حضار خواند:
خستهام قطره قطره بشمارم باران
دوست دارم که بر این خاک ببارم باران
اما شاعر بعدی که برای شعرخوانی به روی سن آمد، یکی از اعضای دورهی سوم آموزشی آفتابگردانها، یعنی سعید رستگارمند بود. رستگارمند غزلی با این مطلع خواند:
تاثیر چشمهای تو بر ماه ماندهاست
از روزهای رفته فقط آه ماندهاست
یکی از شاعران جوانی که به همراه همسرش در حلقهی آفتابگردانها حضور پیدا کرده بود، سید وحید سمنانی بود. وحید سمنانی که به تازگی کارشناس دفتر شعر موسسهی شهرستان ادب هم شدهاست، به دعوت مجری روی سن آمد و ضمن تشکر از حضار، یک شعر سپید کوتاه خواند تا با توجه به ازدیاد جمعیت، فرصت به بقیهی حضار هم برسد.
خانم نامداری، همسر سیدوحید سمنانی نیز، به دعوت مجری روی سن آمد و غزلی کوتاه با این مطلع خواند:
بوی بهار میوزد از سبزهی تنت
قمصر نشسته بر سر راه شکفتنت
یکی از اعضای حلقهی هفتگی بانوان موسسهی شهرستان ادب (حلقهی صبح) خانم حجتی است که به دعوت نعمتی روی سن آمد و غزلی در مدح سرور زنان عالم حضرت زهرا(س) خواند.
پس از خوانش شعر، محمدحسین نعمتی، ضمن اشاره به حضور چشمگیر شاعران برجسته در حلقهی آفتابگردانهای این هفته، از یکی از شاعران افغانستانی حاضر در جمع برای شعرخوانی دعوت کرد. محمدسرور رجایی، مدیر خانهی ادبیات افغانستان، پس از دعوت حضار به غرفهی افغانستان واقع در بخش بینالمللی نمایشگاه، دو شعر سپید دربارهی جنگ خواند:
در هیاهوی جنگ
سنگ روی سنگ بند نمیشود
اما سنگر میشود
علیرضا رجبعلیزاده کاشانی، شاعر بعدی بود که برای شعرخوانی روی سن آمد. این شاعر جوان کاشانی که مجموعهی «باغ در حصار مصائب» را در انتشارات شهرستان ادب دارد، غزلی با این مطلع خواند:
به بازرگان بگو زندهست و گرم و تازه این طوطی
بگویید آمد از مردن همین اندازه این طوطی
از دیگر بانوانی که پای ثابت حلقههای شعر بانوان شهرستان ادب است، سرکار خانم دهقانی است که غزلی با این مطلع خواند:
با اضطراب و ترس و حتی پای لرزان
با چتر بسته، خیس اما زیر باران
اما یکی از شاعرانی کتابش «دانشجونامه» با استقبال بسیار خوبی در غرفهی شهرستان ادب مواجه شدهاست، عباس احمدی است. احمدی که از برگزیدگان برنامهی تلویزیونی قندپهلو نیز هست، به دعوت مجری روی سن آمد و با توجه به فضای نمایشگاه، غزلی طنز از زبان کتاب خواند که تضمینی بود به شعر معروف عباس یمینی شریف:
من یار مهربانم
اما کمی گرانم!
یکی از اعضای دورهی اول آفتابگردانها که در مراسم دیروز به شعرخوانی پرداخت پیمان طالبی بود. طالبی که این روزها در مجمع شاعران اهلبیت فعالیتهای ادبی خود را پیگیری میکند، غزلی با این آغاز خواند:
آه شاعر! اگر میان تو و غم دیرینهات جدایی بود
شاید امروز شعرهای تو هم، چون همه شاعران غنایی بود
پس از شعرخوانی طالبی، محمدحسین نعمتی، به معرفی کتاب «غروب پابهماه» اثر کبری موسوی قهفرخی پرداخت و با این مقدمه، از یکی از بانوان حاضر در جمع برای شعرخوانی دعوت کرد. خانم مظلومی که از اعضای حلقهی صبح موسسهی شهرستان ادب هم هست غزلی با این مطلع خواند:
اعتمادی داشتم، دیگر ندارم شاعرم
ابر غمبارم که میخواهم ببارم شاعرم
بعد از این شاعر جوان، محمدحسین نعمتی، به معرفی کتاب دوباره چاپشدهی «عاشقانههای پسر نوح» اثر علیمحمد مودب پرداخت. نعمتی با بیان اینکه خاطرات زیادی با این کتاب دارد و با این کتاب شعر سپید را شناختهاست اضافه کرد: «این کتاب برای مدت ده سال، در انتشاراتی دیگر ماندهبود و تجدید چاپ نمیشد تا اینکه انتشارات شهرستان ادب همت کرد و با گرفتن امتیاز این کتاب، پس از ده سال دوباره آن را در نمایشگاه امسال منتشر کرد.» پس از این مقدمه، علیمحمد مودب، شاعر سرشناس کشورمان به روی سن آمد و پس از تشکر از حضار بیان داشت: «در کشور ما، خلاقیت در حوزهی شعر و شاعری، راهگشای دیگر حوزهها هم خواهد بود. چرا که اصلیترین هنر سرزمین ما شعر است. پس توجه به شعر، ما را در مسیر نوآوری تمدنی قرار خواهد داد.» این شاعر، سپس از چاپ مجدد مجموعهاش توسط انتشارات شهرستان ادب تشکر کرد و کتابش را کتابی زندهبهگور شده دانست که دوباره در نمایشگاه امسال زنده شدهاست.
مودب پس از خوانش شعری از این مجموعه، به معرفی کتاب عبدالحمید انصارینسب با نام «نامم درخت انصاری» پرداخت و از این کتاب به عنوان یکی از نمونههای موفق شعر سپید نام برد.
یکی از اعضای دورهی اول آفتابگردانها که این روزها به کسوت مقدس روحانیت درآمدهاست و همزمان شعر را هم با جدیت دنبال میکند، حجتالاسلام سیدمحمدمهدی شفیعی است که اهل اهواز است و یکی از مسئولان جلسهی هفتگی شهرستان ادب در اهواز هم هست. حجتالاسلام شفیعی با تشکر از چاپ کتاب اعضای دورهی اول آفتابگردانها، شعری از همین کتاب در رثای حضرت علیاصغر(ع) خواند:
نالهات در نفس باد مکرر گم شد
گریهی تو وسط خندهی لشگر گم شد
امیرعلی سلیمانی، دیگر عضو دورهی اول آفتابگردانهاست که این روزها کتابی از اشعار خودش با نام «برگریز» را هم به انتشارات شهرستان ادب سپردهاست. این برگزیدهی جشنواره شعر دانشجویان و طلاب، غزلی عاشقانه برای جمع خواند:
نشستهام مثل بچهشیری که دل به چشم غزال دارد
بهارگیسوی چشمسبزی که با زمستان جدال دارد
پس از سلیمانی، مجری برنامه، با یادآوری وقت کم و پوزش از دوستانی که فرصت شعرخوانی پیدا نکردهاند، از حمید درویشی برای شعرخوانی دعوت کرد. درویشی ترانهای با مضمون دفاع مقدس خواند:
رد نشو از من و نگو به من چه
طلائیه و فکه و شلمچه
سپس مجری برنامه، ضمن معرفی کتاب «به زبان مادری» علیاصغر شیری، از وی درخواست کرد به روی سن بیاید. این شاعر زنجانی، غزلی از کتاب تازهچاپشدهاش خواند:
برایت اتفاق افتاده دنبال خودت باشی؟
شبی مانند یک دیوانه در حال خودت باشی؟
محمدرضا طهماسبی هم، که کتابی تحت عنوان «واژگان واژگون» را در انتشارات شهرستان ادب دارد، شعر کوتاهی با این آغاز خواند:
نه به این شعرها نیازی نیست
عشق تمرین جملهسازی نیست
دو شعرخوانی آخر، به دو نفر از اعضای دورهی آموزشی آفتابگردانها اختصاص پیدا کرد. یکی حسن خسرویوقار از قم که غزلی اعتراضی خواند با این مطلع:
من و تو راهی سفر اما، گردش روزگار برعکس است
حادثه اتفاق میافتد، تا مسیر قطار برعکس است
و دیگری محمدرضا بازرگانی که غزلی فاطمی خواند:
دیگر چه میخواهد غم جانکاه از او؟
چیزی بهجا نگذاشت، غیر از آه از او
اما حسنختام برنامهها، حضور مدیر حوزهی هنری کشور، محسن مومنیشریف در جمع آفتابگردانها بود. مومنی شریف که خود مسئول انتشارات سورهی مهر نیز هست با اظهار علاقهمندی به موسسهی شهرستان ادب، از اهتمام ویژهی این موسسه در شهرستانها و استانهای کشور تشکر کرد و این رویکرد غیرمرکزگرا را مفید خواند و گفت: «متاسفانه ما گاهی از این حوزه ها غافل میشویم.» در پایان برنامه، محمدحسین نعمتی، مجموعههای شعر تازهی انتشارات شهرستان ادب را به رسم یادبود به محسن مومنیشریف تقدیم کرد.
در پایان این برنامه، شعرا برای دقایقی با یکدگر به گفتوگو پرداختند و از غرفهی انتشارات شهرستان ادب بازدید کردند.