شهرستان ادب: مراسم رونمایی از کتاب «زیر سر کوه» با حضور جمعی از علاقهمندان ادبیات فارسی در شهربابک برگزار شد.
*علاقه به افشاگری نشانه گرسنگی فرهنگی در کشور است
اسماعیل امینی در آیین رونمایی از کتاب «زیر سر کوه» گفت: این میزان علاقه مردم به شاعرشان که باعث میشود برای شنیدن حرف منتقدان در یک جلسه رونمایی حاضر شوند برای من یک رویا و بسیار دلنشین است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه وجود بداخلاقی، بیانصافی، خشم، خشونت، بیپروایی در رفتار و گفتار و تمایل و علاقه به افشاگری و بردن آبروی افراد و به موازات آن عدم توجه به انتشار یک کتاب خوب، به نوعی نشانگر وجود گرسنگی فرهنگی است تصریح کرد: جامعه ما در حال حاضر گرفتار این مسایل است که روی گنجینههایی از اندیشه، فرهنگ و معنویت زندگی میکند.
امینی تاکید کرد: ما به لحاظ فکری، معنوی، تربیتی و اخلاقی ثروتمندترین ملت دنیا هستیم. وی شعر را هنر ملی ایرانیان دانست و افزود: شعر محمل انتقال میراث فرهنگی، فکری، فلسفی و هنری بزرگان ما به امروز بوده است و ما بدون شعر و زبان فارسی تهی دست خواهیم بود.
*شاعر در «زیر سر کوه» در جستجوی ناشناحتههای ذهنی خود است
امینی در ادامه به معرفی کتاب «زیر سر کوه» پرداخت و گفت: شاعر در این کتاب، جستجوی ناشناختههای ذهنی خود را موضوع شعر قرار داده است و کتاب به خوبی نشان میدهد که این جستجو در زندگی شاعر وجود دارد.
وی افزود: کارکرد شعر از آغاز، جستجو و نشان دادن قسمتهای ناشناخته وجود انسان بوده است.
این منتقد ادبی در خصوص زبان شعرهای فاطمه هاوشکی در زیر سرکوه گفت: به لحاظ زبانی شاعر در این کتاب به خوبی بین زبان ادیبانه و زبان روزمره آشتی برقرار کرده است،به نحوی که تعابیر، اصطلاحات و کنایات روزمره در شعر هاوشکی خوش نشسته است و این یک توفیق بزرگ برای شاعر است.
*«زیر سر کوه» کاری به کمال در شعر امروز کشور است
اسماعیل امینی، عدم وجود برساختگی، صناعت و تعمد در مجموعه «زیر سرکوه» را یک ویژگی مهم شعر فاطمه هاوشکی دانست و تاکید کرد: در حالی که تظاهر به باسوادی در شعرهای آغازین بزرگانی چون فروغ فرخزاد و بسیاری از شاعران جوان امروز ما دیده میشود برای من بسیار جالب است که در شعر فاطمه هاوشکی از نظر بلاغی بسیار پخته است و ردپای دانش ادبی شاعر در شعرهای او پنهان است و این مسألهای است که می تواند مورد توجه قرار گیرد.
امینی در جمع بندی مباحث مطرح شده در آیین رونمایی از کتاب «زیر سر کوه» تاکید کرد: این کتاب کاری به کمال در حوزه شعر امروز کشور است و مخاطب را به ژرف اندیشی هم در حوزه شعر، هم در حوزه فرم و هم در حوزه بیان ادبی دعوت میکند.
*اقلیم و زن در این کتاب به خوبی بهم پیوند خورده است
سیدعلی میرافضلی؛ شاعر و پژوهشگر ادبی، در آیین رونمایی از کتاب «زیر سرکوه» گفت: اقلیم و زن دو دغدغه فاطمه هاوشکی در «زیر سر کوه» هستند و شاعر به خوبی این دو را بهم پیوند زده است.
میرافضلی همچنین با اشاره به اینکه مجموعه «زیر سر کوه» نشان دهنده بلوغ و بالندگی شعر زنان شهربابک است افزود: بحث زن بودن در شعر شاعران زن شهربابک به وضوح دیده میشود و یکی از نکات برجسته شعر فاطمه هاوشکی این است که شاعر به وجه زیبا و لطافت زنانه باور دارد.
این پژوهشگر حوزه ادبیات فارسی به موتیفهایی مانند کوه، رود و بیابان در مجموعه «زیر سر کوه» اشاره و تاکید کرد: تشبیهات و تصویرهای کتاب متاثر از نگاه اقلیمی شاعر است.
میرافضلی همچنین به وجود نوعی اعتراض ناملموس نسبت به وضعیتی که اقیلم شاعر در آن گرفتار است اشاره و تصریح کرد در شعر هاوشکی این احساس تک افتادگی شهربابک و شاید بیداد زمانه، تمثیلی از خود شاعر و زنی است که در شهربابک است و افزود شاعر اقلیمی که در آن رشد کرده است را به شدت دوست دارد.
میرافضلی در پایان گفت: وابستگی شاعر به اقلیمی که در آن رشد کرده است آن اندازه زیاد است که به قول دکتر شفیعی، شعرهای او «رنگ اقلیمی» به خود گرفتهاند.
*در زمانه اینستاگرامی تامل از فضای هنر رخت بسته است
یعقوب زارع شاعر و استاد دانشگاه در آیین رونمایی از کتاب «زیر سرکوه» با اشاره به اینکه شور، فرم و دانایی سه عنصر لازم برای تولید یک اثر هنری است تاکید کرد: «زیر سر کوه» به تعادل خوبی بین فرم و شور رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در زمانه نابهنجار اینستاگرامی تامل از فضای هنر رخت بربسته است ادامه داد: «زیر سر کوه» بیتهای زیادی دارد که میتوان مدتها آنها را خواند، در آنها تامل کرد و لذت برد و به همین دلیل تولد این کتاب در این زمانه منتهای خوشبختی است.
زارع یکی شدن شاعر و اقلیم در مجموعه «زیر سر کوه» را اتفاقی جالب و نو در تشبیه عنوان نمود و برای نمونه به بیت «دشت نجیب و ساکت ریواسم ، با هر بهار می رسم اما تو / عمدا مرا قشنگ نمی بینی اخبار سرد هرشب استانی» اشاره کرد.
*شاعر در عین زنانهسرایی از زنانگیها نسروده است
این استاد دانشگاه در خصوص زنانهسرایی در شعر فاطمه هاوشکی تاکید کرد؛ صدای «زن » در شعر هاوشکی به خوبی نمایان است و مضمونهای به خدمت گرفته شده توسط او مضمونهایی کاملا زنانه است اما در عین حال فمنیسم و اعتراض رایج در شعر زنان کشور در این مجموعه دیده نمیشود و شاعر در عین زنانهسرایی ،از زنانگی نسروده است.
*شاعر با رندی طنز را در غزلهای جدی خود وارد کرده است
زارع در ادامه سه عنصر لازم برای پدید آمدن یک اثر هنری، خصوصا شعر را شور، دانایی و فرم عنوان کرد و ادامه داد: بررسی شعر مولانا نشان میدهد که شعر این شاعر نامی و عارف بزرگ به سنت عنصر شور گرایش دارد، در شعر حافظ عنصر فرم دارای برجستگی است و سعدی در شعر خود تعادل را به خوبی بین این سه عنصر برقرار کرده است.
این استاد دانشگاه افزود: از این منظر کتاب «زیر سرکوه» به تعادل خوبی بین شور و فرم رسیده است.
وی در پایان به اولین شعر مجموعه «زیر سر کوه» اشاره کرد و گفت: این فوق العاده است که یک شاعر زن رندی و طنز را وارد کتاب غزل جدی خود کند و آن را در تمام کتاب حفظ کند.