شهرستان ادب به نقل از پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، پنج کتاب «برادر من تویی» نوشتۀ داوود امیریان از انتشارات کتابستان معرفت، «به نام یونس» نوشتۀ علی آرمین از انتشارات شهرستان ادب، «پریدخت» نوشتۀ حامد عسگری از انتشارات قبسات، «حدیث پیمانه» (پژوهشی در انقلاب اسلامی) نوشتۀ حمید پارسانیا از دفتر نشر معارف و «مهربانترین پیامبر» نوشتۀ غلامرضا حیدری ابهری از انتشارات محراب قلم، برای طرح کتابخوان ویژۀ فروردینماه ۱۳۹۸ از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور معرفی شد.
برادر من تویی
پدیدآور: داوود امیریان
ناشر: کتابستان معرفت / تعداد صفحات: ۲۱۰
در تمام تاریخ اسلام در کنار نام پاک اهل بیت (علیهم السلام) نام زیبایی به چشم میخورد که خود، دریای بیکرانی از عشق، معرفت و دلاوری است. قصهای که شنیدنش هربار تازه است و هر زمان جلوهای خاص دارد.
او را پهلوان بنیهاشم میدانند. قمر بنیهاشم نیز از لقبهای دیگر اوست. نامش به شجاعت و جوانمردی بر زبانها جاری است و قصۀ دلاوریهایش از هر کجا به گوش میرسد.
نام عباس که میآید، اهل حرم دلشان قرص میشود. آخر عباس، ستون خیمۀ پدر و پرچمدار سپاه حق است. نام او آنقدر بزرگ است که جهانی از مهربانی و فداکاری را در خود جای داده است.
«برادر من تویی» زندگینامۀ داستانی حضرت عباس (علیه السلام) است که با قلمی روان و نثری دلچسب میکوشد تا زوایای گوناگونی از زندگی و زمانۀ این مرد بزرگ را از دوران کودکی تا شهادت روایت کند. از لحظاتی که همپای امیرالمؤمنین (علیه السلام) کوچههای کوفه را برای کمک به یتیمان و نیازمندان میپیمود، تا زمانی که در رکاب حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) درس عشق و معرفت را به عالم میآموزد. نویسنده در این اثر تلاش میکند تا در عین وفاداری به منابع تاریخی، زندگینامۀ داستانی جذابی خلق کند که مطالعۀ آن را به سبب داشتن نثری روان و صمیمی بهویژه به مخاطبان نوجوان و جوان پیشنهاد میکنیم.
به نام یونس
پدیدآور: علی آرمین
ناشر: شهرستان ادب /تعداد صفحات: ۲۰۸
رمان به نام یونس سومین اثر از نویسندۀ جوان، علی آرمین، است که در سال ۱۳۹۶ در انتشارات شهرستان ادب منتشر شد. این اثر را میتوان یک اثر تلمیحگونه از داستان زندگی یونس نبی نامید.
شباهتهای یونس نبی و این روحانی جوان، زیباترین و دلنشینترین قسمت کلِّ رمان است؛ هر دو برای تبلیغ میآیند، هر دو طرد میشوند، هر دو از اطرافیانشان دلگیر و خسته میشوند، هر دو عزم رفتن میکنند، برای هر دو قرعه میاندازند و قرعه به نام یونس میافتد. یونس نبی به دریا میرود و یونسِ طلبه به چاه؛ و این چاه، بیشباهت به شکم ماهی نیست! هر چند چاهی که یونس در آن میافتد، بیشتر از آن که گرهای از دغدغۀ داستان باز کند، به خودِ یونس کمک میکند و او را همانطور که پایین و پایینتر میرود، بالا میکشاند.
سیاهی چاه کمک شایانی به یونس میکند تا از سیاهی نفس، به سمت نور سیر کند و این مسیر بهخوبی توسط نویسنده تصویرسازی شده است.
استفاده از این داستان مشهور برای تلمیح بسیار به خوشخوانی داستان کمک میکند و مخاطب داستان را در طی کردن و جرعهجرعه نوشیدن رمان مدد میرساند. از طرف دیگر نوع نگارش داستان و قلم بدون تکلف علی آرمین هم در زبان شخصیت اصلی داستان و همچنین لحن روستایی اهالی روستای محل تبلیغ طلبه جوان، بسیار خوانندگان حرفهای رمان را به آیندۀ این نویسنده امیدوار میکند.
نویسنده، رمان را از زبان دانای کلّ روایت میکند؛ مثل داستان یونس نبی (علیه السلام) که دانای کل آن را تعریف کرده است و از این نظر، حس میشود که بهترین زبانی که میشد برای روایت رمان انتخاب کرد، همین بوده است.
رمان «به نام یونس» اثری است که با سلیقه و هنرمندی خاصی تصنیف و صفحهآرایی شده و کیفیت طراحی جلد نیز برای جذب مخاطب نوجوان و جوان گریزان از مطالعه، گیرا و وسوسهانگیز است.
پریدخت
پدیدآور: حامد عسگری
ناشر: قبسات / تعداد صفحات: ۱۴۰
داستان فراق، دلتنگی و غم هجران یار که قصۀ تازۀ دیروز و امروز نیست؛ حدیث مکرری است که هر بار از زبان عاشقان و دوستان دور از هم شنیده میشود. انسان اما هر کجا که باشد راهی خواهد یافت تا مرهمی بر اندوه فراق عزیزانش باشد.
در روزهای قدیم که خبری از تلفن و اینترنت و انقلاب الکترونیکی امروز نبود، مردم برای اطلاع از احوال یکدیگر راهی جز نامهنگاری نداشتند؛ نامه بود و پس از آن تلگراف. انتظار بود و شوق رسیدن نامه و خطنوشتهای از عزیزان و دوستان دور از هم.
«پریدخت» قصۀ دلتنگی و بیتابیهای یک زوج ایرانی است که برای مدتی از هم دور شدهاند؛ سیدمحمود که در فرانسه درس طبابت میخواند و پریدخت که در تهران برای بازگشت همسرش لحظهشماری میکند. این کتاب مجموعۀ نامههایی است که بین سیدمحمود و پریدخت رد و بدل میشود. برگهایی از شاخههای درخت عشق که ریشه در سرزمین شرق دارد و اینک باد خزان جدایی، آن را بین مشرق و مغرب (تهران و پاریس) به گردش درآورده است. پریدخت گفتوگوهای دو قلب بیقرار و عاشق است که به هر بهانهای دلتنگ هم میشوند و شرح این دلتنگیها را با جادوی حروف و کلمات به سوی هم روانه میسازند.
این مجموعه با زیرعنوان «مراسلات پاریس طهران» شامل ۴۰ نامۀ عاشقانه است که به زبان و نثر دورۀ قاجار و با طراحی و رسمالخطی ویژه منتشر شده است. پریدخت از خانه و روزهای تکراریاش میگوید که در نبود شوهرش هیچ لطفی ندارد و بهار و زمستان برایش یکی است. سیدمحمود از پاریس و زرق و برقش میگوید که بی پریدخت در پیش چشمانش جلوهای ندارد. در آغاز یکی از نامهها میخوانیم: «آقا سیدمحمود جانم! سلام. مرقومه واصل شد. بوسیدم و بر دیده مالیدم. شیشۀ عطر و پارچه و صندل مرحمتی را نیز. چه حکایت است که خط و خبر از معشوق اینگونه غم از دل میزداید و نشئگیآور است؟ سال نو شما هم مبارک. بمیرم که در غربت، هیچ از مراسمات نوروز برگزار نشد و سال به غربت تحویل شد.»
کتاب پریدخت نمونۀ موفقی از داستانهای مکاتبهای است که با قلم زیبای نویسنده و نثر خاص عصر قاجار، جذابیتی دو چندان یافته است. پیشنهاد میکنیم، تجربۀ شیرین مطالعۀ این کتاب متفاوت را از دست ندهید.
حدیث پیمانه (پژوهشی در انقلاب اسلامی)
پدیدآور: حمید پارسانیا
ناشر: دفتر نشر معارف/ تعداد صفحه: ۴۰۸
کتاب «حدیث پیمانه» در شش فصل «مذهب و عصبیت»، «غرب و غربزدگی»، «منوّرالفکری و استبداد استعماری»، «روشنفکری در جابجایی قدرت»، «سنت و تجددطلبی دینی» و «نیروهای اجتماعی و انقلاب اسلامی ایران» نگارش یافته است. حرکت سیاسی تشیع، واقعیت اجتماعی تشیع از صفویه تا قاجاریه، جریانشناسی ماسونها، نیروهای اجتماعی ایران در تاریخ ۲۰ سالۀ پهلوی اول، نیروهای اجتماعی و مذهبی ایران از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ و از ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۲ و همچنین ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، ویژگی روشنفکری در ایران، تاریخچه حرکتهای نوگرایانۀ دینی در ایران، جریانهای روشنفکری در ایران، انقلاب اسلامی و استکبار جهانی، انقلاب اسلامی و نیروی روشنفکری و انقلاب اسلامی و نیروهای مذهبی از جمله موضوعاتی هستند که نویسنده در این کتاب به تحلیل و تبیین آنها پرداخته است. مطالعۀ این کتاب به شناختی دقیق از جریانها، احزاب و گروههای قبل و بعد از انقلاب اسلامی منجر میشود.
در این کتاب به معرفت شناختی اجتماعی و فضای فکری ـ فرهنگی که زمینهساز انقلاب اسلامی در ایران بوده است و نیز سمتوسوی محورهای فکری گروه های ایدئولوژیک مؤثر در رشد تحرکات اجتماعی که منجر به سقوط شاه در سال ۱۳۵۷ شد، پرداخته است. از جمله سؤالاتی که نویسنده در این اثر به آنها پاسخ میدهد، عبارتند از: کدام گروه نقش اصلی را در ساختارسازی انقلاب ایران ایفا کرده است؟ آیا گروه دینی نقش رهبری را به عهده داشت، یا اصولاً برنامهای برای ایجاد انقلاب وجود نداشته است و این گروه نیز در این زمینه، نقشهای در سر نداشته است؟ آیا ایدههای انقلاب در سر افرادی قرار داشت که به روشنفکران دینی موسومند و یا تمامی شناختهشدگان در فضای فرهنگی ایران حضور داشتند؟ دیگر آن که شهیدان زیادی که تقدیم انقلاب شده است، عمدتاً به چه گروههایی تعلق داشته است؟ و ...
مهربانترین پیامبر
پدیدآور: غلامرضا حیدری ابهری
ناشر: محراب قلم/ تعداد صفحات: ۱۶۷
این کتاب همچون درختی است که شاخههایش در آسمان مهربانی و قصههایش میوههای رنگارنگ، شیرین و گوارای آن هستند. «مهربانترین پیامبر» مجموعهای است از داستانهای کوتاه و آموزنده که تصویری از رسول خدا (صلیاللهعلیه وآلهوسلم) و شخصیت آن حضرت را برای کودکان و نوجوانان ترسیم میکند. قصههای گوناگونی مانند: لحظۀ ولادت پیامبر بزرگ اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلم)، ازدواج ایشان با حضرت خدیجه (سلام الله علیها)، آغاز نبوت، دعوتهای پنهانی و آشکار مردم به دین اسلام، هجرت، گسترش اسلام و... قصههایی که هر کدام درسی است بزرگ از زندگی ایشان.
این کتاب از ۱۰ فصل تشکیل شده که عبارتاند از: «زندگینامه، سبک زندگی، سخنان او، حکایتهای کوتاه، حکایتهای طولانی، قصهگوییهای او، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) در قرآن، پاسخ به سؤالات، مکانهای تاریخی مکه و مکانهای تاریخی مدینه.«
بخشی از کتاب، که سبک زندگی نام دارد، تلاش میکند تا با معرفی مهمترین رفتارهای آن حضرت، الگویی کامل و شفاف از زندگی ایشان به مخاطب بدهد. در همین بخش میتوان به موضوعاتی نظیر «مثل گل بود: خیلی خوشرو بود. موقع سخن گفتن، همیشه لبخند ملایمی بر لب داشت.»، «آموزگار ایثار بود: اهل ایثار و از خود گذشتگی بود و گاه تنها غذایی را که در خانه داشت به فقیران و نیازمندان میبخشید و خودش گرسنگی میکشید.»، «مثل دریا آرام بود: هرگز اسیر خشم و عصبانیت نمیشد.»، «اهل مشورت بود: همیشه با یاران خود مشورت میکرد و نظر آنها را در کارهای گوناگون جویا میشد.»، «دوست روزهای سخت بود: هیچگاه دوستانش را از یاد نمیبرد و همیشه به فکر آنها بود.» و ... اشاره نمود.
این کتاب تلاش میکند تا با زبانی ساده و تصاویر رنگی، خوانندگان کودک و نوجوان را با مهربانترین پیامبر، بیشتر آشنا کند.