شهرستان ادب: «سهشنبهشعر اراک» که اینک، در روزهای پایانی سال 1396 به پنجسالگی عمر خود رسیده است، انجمنی ادبی و محفلی برای گردهمایی شاعران جوان و پیشکسوت استان مرکزی است که به همت شهرستان ادب در این استان پا گرفته است. دبیری جلسات این انجمن را دکتر عباس احمدی، از چهرههای شاخص شعر معاصر بر عهده دارد. این محفل پیش از این شاهد ویژهبرنامههایی با حضور اساتیدی همچون ناصر فیض، فاضل نظری، میلاد عرفانپور، محمدحسین نعمتی، حامد عسکری، مهدی رحیمی و... بوده است. روز گذشته، بهبهانۀ افتتاح محل جدید مجتمع فرهنگی آیه که همواره میزبان جلسات سهشنبهشعر بوده، به یاری شهرستان ادب، ویژهبرنامهای با حضور علیرضا بدیع، شاعر جوان و محبوب، دکتر عباس احمدی و جمعی از شاعران استان، نیز به نکوداشت پنجسالگی سهشنبهشعر اراک برگزار شد که در ادامه، گزارش مختصری از آن میآید.
صدای قرآن که در سالن کتابفروشی پیچید، همهمۀ جمعیت آرام گرفت و برنامه آغاز شد. شمار مهمانهایی که به شوق شعر شنیدن و دیدار با مهمانان خوشذوق برنامه آمده بودند، از صد گذشته بود و عدهای هم در راهروی مجاور سالن اصلی، ایستاده برنامه را دنبال میکردند. «پرستو علیعسگرنجاد»، از اعضای دورۀ اول آفتابگردانها و عضو هیئت تحریریۀ سایت شهرستان ادب، مجری برنامه بود که با سلام و خوشامدگویی و ارائۀ گزارشی کوتاه و زیبا از فعالیتهای سهشنبهشعر، برنامه را بهطوررسمی آغاز کرد. چهرههای آشنایی در میان جمع بودند؛ همچون استاد اسدالله عباسیان و علی احدی، از پیشکسوتان شعر اراک، جناب آقای مرتضی سورانه، از نمایندگان شورای شهر و جمعی از شاعران استان که مهمان برنامه بودند؛ مثل حمید روشنایی، مهران رجبی، موحد اصولی و فاطمه دلشادی که همه از اعضای دورههای آفتابگردان شهرستان ادب و از شاعران خوشقریحۀ استان مرکزی هستند و بهترتیب به شعرخوانی پرداختند. آثار زیبای این شاعران خوشآتیه، با تشویق و تحسین علیرضا بدیع همراه شد. غزل زیبای حمید روشنایی چنین بود:
خوشبخت آن کسی که فقط آشنای توست
خوشبختتر منم که جهانم برای توست
دیروز اگر هوای کسی در سرم نبود
حالا ببین نفس به نفس در هوای توست
چشمم کویر تشنۀ بارانندیده بود
امروز ابریام -به خدا- از دعای توست
باران گرفته است و به این فکر می کنم
شاید صدای بارش باران صدای توست
گاهی بمان که خیره شوم در نگاه تو
آخر دلیل دیدن من، چشمهای توست
«در نقطهنقطۀ دل من پا گذاشتی
خوش باد خانهای که در آن رد پای توست»
حالا به انتهای غزل فکر میکنم
تازه شروع قصۀ پر ماجرای توست
در ادامه و پس از پخش نمایهای از آثار و افتخارات دو مهمان عزیز برنامه، یار همیشگی جلسات سهشنبهشعر و دبیر باتجربۀ آن، دکتر عباس احمدی، به جایگاه دعوت شدند. ایشان پس از خوشامدگویی به حضار، از مؤسسۀ شهرستان ادب بهعنوان حامی این ویژهبرنامه و متصدی سهشنبهشعر اراک قدردانی کردند. سپس قطعه شعری قرائت کردند که با استقبال و تشویق حضار مواجه شد که در ادامه میآید:
دل، گوزنی است که در دام میافتد روزی
عشق چون لرزه بر اندام میافتد روزی
ساغر جم نه فقط جلوهگه جمشید است
عکس ما نیز در این جام میافتد روزی
شب ما نیز به یک غمزه سحر خواهد شد
اتفاقی که سرانجام میافتد روزی
هر چه مرتاض شوی هرچه ریاضت بکشی
باز از چشم تو بادام میافتد روزی
از لبم بوسه به آن گونه سفر خواهد کرد
گذر کفر به اسلام میافتد روزی
عشق بدنامی محض است ولی دل گذرش
سمت آن کوچه بدنام میافتد روزی
***
ای که از کوچه معشوقۀ ما میگذری
طشت رسواییات از بام میافتد روزی
سپس عباس احمدی از علیرضا بدیع برای حضور در جایگاه دعوت کردند تا در فرصتی چنددقیقهای، گپ و گفتی کوتاه را در باب شعر معاصر آغاز کنند. علیرضا بدیع در پاسخ به سؤال دکتر احمدی دربارۀ تغییر ذائقۀ مخاطب امروز شعر، چنین گفت: «متأسفانه اگر از ما بپرسند آخرین باری که آنلاین بودید کی بود، غالباً پاسخ میدهیم چند دقیقۀ پیش. اما آخرین کتابی که خواندهایم دست کم به چند روز پیش برمیگردد. متأسفانه باید بپذیریم که بخشی بهعلت گسترش فضای مجازی و بخشی بهعلت گرانی کتاب و کمکاری صدا و سیما در حمایت از آثار فرهنگی و تبلیغ مؤثر برای آنها، سلیقۀ مردم تنزل یافته». او در ادامه با گریزی به فضای موسیقی کشور گفت: «نظیر اتفاقی را که در ادبیات افتاده، در موسیقی میبینیم. ما مردمی بودیم که سلیقۀ شنواییمان با نیلوفرانههای علیرضا افتخاری و همایون خرم و امثالهم تطبیق یافته بود، اما حالا به جایی رسیدهایم که اجازه میدهیم یک سرمایهدار بیخبر از فرهنگ، از فرق سر تا بند ساعت یک شخصیت را تغییر بدهد و او را مثل یک عروسک با موسیقی سخیف بیمحتوا روی سن بیندازد و پول پارو کند». او سپس با اشارهای به دورههای مختلفی که شعر معاصر چه از منظر فرم و چه محتوا از سر گذرانده، رویکرد فعلی شعر معاصر را تلاشی برای رسیدن به اعتدال در ساختار و محتوا دانست. دکتر احمدی نیز شعر بدیع را شعری متکی به صنایع بدیعی و خوشفرم دانست و اظهار داشت او به جایگاهی نسبتاً محکم و زیبا در شعر ایران رسیده است. در پایان این گفتگو، علیرضا بدیع غزلی را از آخرین کتاب خود، «ماه و ماهی» تقدیم حضار کرد.
در بخش پایانی برنامه، پس از شعرخوانی دیگر شاعران جوان حاضر در جمع، جشن امضای «کلمن راز»، تازهترین مجموعهشعر دکتر احمدی و «ماه و ماهی»، اثر موفق علیرضا بدیع با رونمایی از کتاب «چهارفصل شعر بسیج» همراه و از مسئولین مجتمع فرهنگی آیه بهسبب فعالیتهای فرهنگیادبی آنها قدردانی شد. سپس حضار با مهمانان عکس یادگاری گرفتند. در پایان، حیاط خنک مجتمع فرهنگی آیه، میزبان مهمانانی بود که با لیوانی چای داغ در دست، شعر میخواندند و شعر میشنیدند.